Novosti / Zanimljivosti

lik i (ne)djelo

Kako je šokantni dokumentarac 10 godina nakon smrti promijenio mišljenje o Michaelu Jacksonu

Mnoge radijske postaje diljem svijeta čak su odlučile prestati puštati njegovu glazbu

Da je imao u najmanju ruku sumnjive odnose s djecom, znalo se i dok je bio živ. Ali novi dokumentarac Napuštajući Neverland, u kojem 5 muškaraca tvrdi da ih je kralj popa zlostavljao dok su bili dječaci - doista je promijenio mišljenje mnogih o Michaelu Jacksonu.

Mnoge radijske postaje diljem svijeta čak su odlučile prestati puštati njegovu glazbu.

Opsesija. Ljubav. Divljenje. Idealiziranje. 

Izlazak dokumentaraca Leaving Neverland - šokirao je svijet. Je li moguće da je taj pjevač uz kojeg smo odrasli, kojeg smo voljeli i imitirali - ustvari bio čudovište. 

"Nisam razumio da je to zlostavljanje, nisam mogao zamisliti da je nešto vezano za Michaela loše. Sve što Michael napravi je dobro", rekao je Wade Robson, žrtva zlostavljanja.

U dokumentarcu Wade govori da se često držao za ruku s Michaelom. A kada bi se počeli trljati palcima, to bi bio znak da razmišljaju o seksu. I Wadeu i Jamesu je obećavao uspjeh u životu, sreću i zabavu, ali i njihovim roditeljima koji su svjesno puštali sinove u Jacksonovu spavaću sobu. 

Da ima pedofilske sklonosti, mnogima nije vijest. Ovaj svjetski superstar, ikona koja je obilježila glazbu - još prije 15 godina bio je na sudu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, od kojih je tada oslobođen. Dok dio javnosti podržava nova svjedočanstva, Jacksonovi fanovi kažu da je ovo loš pokušaj da se posthumno oblati kralj popa.

"Nikada neću prestati plesati na pjesme Michaela Jacksona." 

18-ogodišnji Marčelo živi Michaela - odmalena pleše na njegovu glazbu i nakon ovog dokumentarca - ne planira stati.

"Iskreno mislim da je to čista laž, da je to nemoguće, on kaže da je vjernik, on to ne bi nikada učinio. Napravio je u svojoj kući lunapark da djeca mogu uživati. I da budu sretna i zadovoljna", kaže Marčelo Selim, imitator Michaela Jacksona. 

Ali to je ono što pedofili rade kada se žele emotivno povezati s djecom, kažu psiholozi. 

Obitelj Jackson već je podigla optužnicu

"Ljudi s pedofilskim sklonostima vole djecu i u emocionalnom smislu, vole crtiće, igre, stripove. i to znaju više od normalnih ljudi", ističe Mia Roje iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. 

Na ovaj dokumentarac u Americi se gleda i kao nastavak #metoo pokreta, kojim su na vidjelo izašle optužbe protiv Kevina Spaceya, Harvey Weinsteina, Louisa C.K.-a i drugih. I to je možda pomoglo i Jacksonovim žrtvama da progovore.

"Ako žrtve stalno dobivaju poruke sa strane da seksualno zlostavljanje nije u redu, da će zlostavljači biti kažnjeni, i njima je lakše progovoriti i vjerovati sustavu", dodaje Roje. 

Kako su se bojkotirali filmovi s Kevinom Spaceyem, tako se sada događa i s Jacksonovom glazbom. Na nekim svjetskim radio stanicama više se ne može čuti black or white niti bad. 

"Zašto su ga prestali svirati sada, a ne prije 10 godina kada su se prve optužbe pokazale, to mi nije jasno i nema smisla baš", ističe radio DJ Vedran Car

Vedran zove Jacksona kičmom pop glazbe, i tvrdi da micanje Thrillera ili Billie Jeane s playliste - neće puno promijeniti.  

"Ako će izbacivanje MJ pridonijet da se nešto napravi po pitanju pedofilije u svijetu, onda ćemo to napraviti. Ali mislim da izbacivanje pjesama iz playliste neće nikada pridonijeti rješavanju većih problema", jasno će Car.

Obitelj Jackson već je podigla optužnicu protiv Wadea i Jamesa, ali i redatelja dokumentarnog filma, optužujući ih da žele zaraditi na lažima.

"Ovaj film nije o Jacksonu, nego je o onome što se dogodilo Wadeu i Jamesu. Nitko iz obitelji ne negira da je Michael svaku noć provodio s dječacima. Proveo je mnoge noći s dječacima, različitim dječacima. Nema rasprave oko toga. Problem je u tome što se dogodilo kada su se zatvorila vrata i ugasila svjetla", kaže Dan Reed, redatelj dokumentarnog filma Leaving Neverland.

Baš te stvari otkriva dokumentarac zbog čega mnogi koji su ga gledali više ne mogu čuti Jacksonovu glazbu bez da im se ne digne želudac. 

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!