Novosti / Zanimljivosti

GORUĆI PROBLEM

Dalmatinci postaju sve deblji i deblji: 'Kako neće biti debeli kad jedu samo prženu i brzu hranu'

Više od polovice punoljetnih Hrvata je pretilo jednako kao i trećina naše djece

Dok svijet luduje za Mediteranskom dijetom, kopiranom iz kuharica naših baka, mi smo je, čini se, zaboravili. Više od polovice punoljetnih Hrvata je pretilo jednako kao i trećina naše djece.

Posebno šokira činjenica da, na primjer, gotovo polovina dječaka u Dalmaciji ima prekomjernu tjelesnu težinu iako je, čak devedeset od stotinu najzdravijih namirnica svijeta na dohvat ruke upravo Dalmatincima. Kako je došlo do ovog paradoksa provjerio je RTL Danas.

Supružnici u tandemu vladaju kuhinjom poznatog splitskog restorana i odlučili su dokazati svima kako ukusno ne mora biti nezdravo.

"Kad probate ovaj desert nemate nikakav osjećaj da unutra nije šećer, da nije brašno", rekla je suvlasnica restorana Sandra Tahirović.

Jela pripremaju sa sezonskim namirnicama te naglašavaju da ne trebate biti vrhunski kuhar da bi jeli zdravo.

"Samo je pitanje malo volje, prošetat do tržnice, kupiti to, spremiti, pojesti i živjeti sto godina", govori i suvlasnik restorana Dane Tahirović.

A na pazaru nitko nije šokiran što pored domaćeg voća i povrća gotovo polovina naših dječaka ima problema s viškom kilograma.

"Kako neće bit debeli kad jedu samo prženu i brzu hranu. Treba i malo skuhane hrane. Jesu tako uvijek naše bake govorile? Jesu! Jedi grah, jedi zelje, napij se maslinovog ulja i vina... i eto ti", kazao je prodavač Josip.

Samim time, nutricionizam je, zbog epidemije pretilosti, sve više u modi, a znanstvena otkrića pokazala su kako je pravilna prehrana preduvjet vitkosti.

Ostavljamo hamburgere i ćevape

"Sve dok se ne riješi stanje mikrobioma osoba ne može izaći na kraj sa svojim problemima prekomjerne mase", kazala je nutricionistkinja Olja Mratinić.

U suprotnom neće pomoći, dodaje, ni vježbanje ni dijete. Zato bi se svi trebali okrenuti obilju zdravih namirnica koje nas okružuju.

"Iako one uspijevaju na našem području, one nisu na našem stolu. To je jedno, a drugo, vjerojatno je došlo do ekspresije gena kroz dvije generacije. Kako su se hranile majke takvu genetsku informaciju prenose na svoju djecu", pojasnila je Mratinić.

Pojednostavljeno rečeno, dok su nama bake u genetsko naslijeđe ostavile plodove mora, mi ćemo svojoj djeci, čini se, ostaviti hamburgere i ćevape...

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!