Novosti / Zanimljivosti

NOVA AVANTURA

Stipe Božić opet ide na Himalaju: 'Jedino što nosimo iz Hrvatske su pršut i panceta'

Otkrio nam je što je najbitnije da bi u tome uspio

Stipe Božić, poznati hrvatski alpinist, aktivni član Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), televizijski snimatelj, pisac i autor putopisnih dokumentaraca opet planira uspon na Himalaju. Put planira u povodu 40. godišnjice svog prvog uspona na Mount Everest. Što ga čeka, kako se priprema i s kim ide na Himalaju, otkrio je za RTL Danas.

I dok šeće splitskom Rivom, Stipe Božić već sanja o najvišim planinskim vrhovima.

Bez fizičke spremnosti i dobre opreme na ovakve pothvate se ne ide

"Znači, 40 je godina prošlo od prvog uspona na opasni greben gdje se prije nas nitko nije popeo, a nije ni poslije nas? Međutim, ovaj put mi idemo na Imja Tse, vrh od šest tisuća metara, gdje je zadnjih tisuću metara zaista strmo, zaleđeno i treba paziti", govori Stipe Božić.

Šaroliko društvo iz Splita kreće 4. svibnja, a među ostalima s njim  opet ide i Vedran Mlikota, ali i Stipina kći Iva. Na putu je, uz neizostavnu kameru za snimanje dokumentarca, obavezna I domaća hrana...

"Bit će pršuta i pancete, to je jedino što nosimo iz Hrvatske jer danas se u Nepalu, za razliku od nekad, sve može kupiti", napominje poznati alpinist.

Iza Stipe Božića, koji je napunio 68 godina, su usponi na najviše vrhove svijeta, operacija srca, ali i aktivan rad u HGSS-u. Također, u ekspediciji svi su iskusni, ali bez priprema ništa nije izvedivo.

"Idemo svaki vikend na planinu, na one naše planine. Zimi Biokovo, Velebit, obližnje bosanske planine", objašnjava Stipe Božić.

Bez fizičke spremnosti i dobre opreme na ovakve pothvate se ne ide, ali Stipe Božić priznaje da je za uspon na najviše planine svijeta ipak najvažnija želja.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!