Novosti / Zanimljivosti

OBUKA U CETINI

Kinezi došli u Hrvatsku učiti od najboljih: 'Ovo je samo izvidnica, a HGSS će ići i k njima'

'Komplicirano je, ali uz vježbanje tehnike ćemo steći dovoljno iskustva'

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) odavno je diljem Europe sinonim za profesionalnost i spremnost. Čini se kako se glas o njihovim uspješnim akcijama proširio i puno dalje. Naime, Kinezi su poslali svoje tročlano izaslanstvo na obuku kod nas da bi, kako su rekli, učili od najboljih jer kod kuće nemaju ustrojene službe spašavanja.

A kako se Kinezi snalaze u hladnoj Cetini, provjerio je RTL Danas. Plivali su odlučni Kinezi Cetinom, kao da su rođeni u Omišu. Kažu lijepa je iako nije baš velika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ova rijeka je jako mala u usporedbi s našim velikim rijekama. Komplicirano je, ali uz vježbanje tehnike ćemo steći dovoljno iskustva. Tu je jako dobro, a i sigurno je", kazao je Shao Hqi iz Kine.

Već u zoru HGSS-ovci su ih čekali u učionici gdje su morali proći teoretsku nastavu, neophodnu prije prakse u rijeci.

"Ovo je samo izvidnica njihova, na obuci, čini mi se, a ići ćemo mi isto gore u Kinu", tvrdi Ivan Šafrdin iz HGSS-a.

Do suradnje je došlo u prosincu, kada su Kinezi, predstavnika Kajkaškog saveza Zagreba, zamolili da pronađe nekog tko bi mogao obučiti njihove spasioce.

Gosti su naravno, kako smo već i navikli od turista s Dalekog istoka, snimali svaki detalj demonstracija, ali se i svojski trudili upiti iskustvo svojih instruktora. A intezivna obuka trebala bi trajati do 22. ožujka, kada će stečeno znanje Kinezi ponijeti natrag u Kinu.

Sve što ih se učilo, Kinezi su zapamtili ili snimili, a čini se da neće tako skoro zaboraviti ni temperaturu Cetine u trećem mjesecu.

"Jako, jako je hladno. Da. Stvarno hladno", komentirao je Shao Hqi uz smijeh.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!