Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Bolji od najboljih

Zvjezdarnica Višnjan bolja i od NASA-e! Postali prvi u svijetu po praćenju i otkrivanju asteroida

Zvjezdarnica Višnjan dospjela je ovih dana na prvo mjesto u svijetu po praćenju i otkrivanju asteroida

Zvjezdarnica Višnjan postala je prva u svijetu po praćenju i otkrivanju asteroida. Mala istarska zvjezdarnica već je 30 godina u svjetskom vrhu, ali ovih je dana pretekla i američku NASA-u. Utemeljitelj zvjezdarnice, Korado Korlević, jedan je od najuspješnijih pronalazača asteroida u svijetu.

Iako o tome rijetko razmišljamo, naš je planet u stalnoj opasnosti od uništenja zbog udara lutajućih nebeskih tijela. Zato se njihove putanje pozorno prate po cijelom planetu, a Zvjezdarnica Višnjan dospjela je ovih dana na prvo mjesto u svijetu po praćenju i otkrivanju asteroida.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Zvjezdarnica Višnjan se nalazi idealno udaljena od Havaja, na 12 sati, tako da kada vojni i NASA-ini teleskopi na Havajima rade na nekom otkriću, treba im netko tko će raditi potvrdu. I onda smo mi ti koji uskačemo i radimo potvrdu i jednima i drugima", pojasnio je astronom Korado Korlević koji, u suradnji s astronomima diljem planeta, radi na mapiranju svih asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju u budućnosti.

Taj će posao trajati  barem još deset godina jer za sad još uvijek nemamo tehnologiju kojom bismo takav udar mogli spriječiti.

"Za sada je ideja, ako udari u ocean, javiti ljudima da će tsunami biti visok 200-300 metara i da odu na planinu koja je viša od toga", pojasnio je astronom Korlević.

U poslu mu pomažu volonteri iz cijelog svijeta. 

"Shvatio sam da što dublje gledaš u svemir, to više zvijezda uočavaš. Tako da izgleda kao da nema procijepa među zvijezdama. Što više gledaš, što jači teleskop imaš, to  više i vidiš. To je ostavilo snažan dojam na mene", kazao je volonter u zvjezdarnici Višnjan, Fox Valentine.

Kaže, može puno naučiti jer njegov mentor gotovo da i ne spava. I nije lako spavati ako poput Korada znate da svakog dana stotinjak nebeskih tijela zahtijeva hitno praćenje.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!