Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

WorldSkills Croatia 2019.

Završeno prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola: 'Vjerujem da mladi neće morati odlaziti iz RH'

Završeno prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola: 'Vjerujem da mladi neće morati odlaziti iz RH'
Jurica Galoić/PIXSELL

Riječ je o najvećemu strukovnom natjecanje u ovome dijelu Europe

Dodjelom medalja najboljim učenicima u 43 natjecateljske discipline završeno je u četvrtak navečer prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola  - WorldSkills Croatia 2019. koje je nastojalo privući pozornost šire javnosti na strukovna zanimanja koja su u Hrvatskoj deficitarna, a ključ su razvoja gospodarstva. 

Riječ je o najvećemu strukovnom natjecanje u ovome dijelu Europe koje je, kako je više puta istaknuto, organizirano po najvišim europskim i svjetskim standardima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Natjecanje je održano od 26. do 28. ožujka na Zagrebačkome velesajmu u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) a okupilo je više od dvije tisuće sudionika - 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava. Organizirano je uz financijsku potporu projekta "Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre" Europskoga socijalnog fonda (ESF) čiji je ASOO i korisnik.

Medalje najboljima, "zlatnima" i nagrada "Faust Vrančić"

Završna svečanost okupila je sve sudionike koji su velikim pljeskom pozdravili one koji su, po ocjeni prosudbenih povjerenstava, među njima bili najbolji. Dobitnicima zlatne medalje pripala je i nagrada "Faust Vrančić" koju ASOO dodjeljuje učenicama i učenicima za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama.

Zlatne medalje i nagradu uručio im je ravnatelj ASOO-a Mile Živčića koji nije propustio istaknuti kako je riječ o "onima koji su samo za 'zrno' bolji od najboljih" i podsjetio kako su svi natjecatelji koji su se okupili u Zagrebu prošli više izlučnih natjecanja - od onih u školama do županijskih i međužupanijskih natjecanja.

Srebrne medalje dobitnicima uručio je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, a brončane medalje uručili su im predstavnici sponzora, među kojima je bio i v. d. pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić.

Natjecanje strukovnih škola

ASOO je, naime, u brojne discipline kao partnere uključio više od 20 poslodavca, gospodarstvenika, obrtnika koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole, kao i institucije poput Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) i visokih učilišta.

Na svečanosti zatvaranja natjecanja predstavljen je i tim koji će Hrvatsku predstavljati na WorldSkills natjecanju što će se  od 22. do 27. kolovoza ove godine u Kazanu, glavnome gradu Republike Tatarstan i jednom od najvećih gradova Ruske Federacije, okupiti natjecatelje iz više od 60 zemalja diljem svijeta.

Ravnatelj Živčić objasnio je kako je ASOO morao taj tim odabrati prije ovoga natjecanja zbog utvrđenih rokova za prijavu na natjecanje u Kazanu.

Slavlje strukovnog obrazovanja

Kako je rekla ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otvarajući ovo natjecanje, događaj je to koji je doista "slavlje strukovnog obrazovanja". Istaknula je da je strukovno obrazovanje jedan od četiriju prioriteta Ministarstva znanosti i obrazovanja, ustvrdila kako je ono u proteklih nekoliko godina stvarno u fokusu zanimanja Vlade, te podsjetila da je u protekle nešto manje od dvije godine za strukovno obrazovane iz europskih fondova ugovoreno oko milijardu i 500 milijuna kuna. Divjak je izvijestila da dio je tih ugovora potpisan, da su za centre kompetentnosti natječaji u tijeku ili će se raspisati u sljedećih mjesec dana do dva mjeseca.

Zanimanje za ovo natjecanje iskazala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je u srijedu posjetila natjecatelje, razgovarala s mnogim učenicama i učenicima i njihovim mentorima koji su predsjednici sažeto predstavili svoje struke i kompetencije koje stječu. Predsjednica Grabar-Kitarović tako je imala priliku uvjeriti se u bogatstvo natjecateljskih kategorija - od tradicionalnih natjecanja i vještina, poput kulinarstva pa do modernih tehnika i vještina koje se odnose na robotiku, mehatroniku i slično.

Ravnatelj ASOO Mile Živčić pak vjeruje da mladi, koji će postati eksperti u svom poslu, neće morati odlaziti iz Hrvatske već će najrazvijeniji dolaziti k nama jer će imati informaciju da su u Hrvatskoj dobri i relevantni stručnjaci.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo pratio je natjecanje i izrazio zadovoljstvo što je "konačno strukovno obrazovanje dobilo zasluženu pozornost". Istaknuo je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučno promijeniti cijeli sustav strukovnog obrazovanja te je, s tim u vezi, podsjetio da su doneseni Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o strukovnom obrazovanju, Nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, dugoročno je definiran razvoj strukovnog obrazovanja koji je bitno usklađen s potrebama gospodarstva.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!