Novosti / Zanimljivosti

Svijet mašte

Jeste li znali da možete naučiti kontrolirati snove? Postoje tri popularne metode, evo koje su to...

Jeste li znali da možete naučiti kontrolirati snove? Postoje tri popularne metode, evo koje su to...
Shutterstock

Lucidni spavači imaju sposobnost da sanjaju što god požele, da se nađu na mjestima koja požele

Jeste li ikada poželjeli letjeti iznad grada? Lucidni snovi vam to mogu omogućiti. Lucidni spavači mogu kontrolirati tijek svojih snova, a možete i vi!

Većina nas nije svjesna trenutaka u kojima sanjamo. No neki ljudi, ne samo da znaju da su usred sna, već mogu kontrolirati svoje snove. To se naziva lucidan san. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lucidni spavači imaju sposobnost da sanjaju što god požele, da se nađu na mjestima koja požele i da kontroliraju tijek svakog sna. Većina nas ne može utjecati na zbivanja u snu, no postoji manja skupina lucidnih spavača koji su svjesni da su u snu. Snagom volje mogu sanjati što god požele. Mogu letjeti, otići na omiljeno mjesto ili na neko egzotično na kojem nikada nisu bili. 

Poznato je kako neki sportaši koriste lucidne snove ne bi li usavršili svoju tehniku te još malo trenirali prije važnog natjecanja. 

Svi to možemo?

Jedna od najpoznatijih lucidnih spavačica bila je Mary Arnold Foster rođena 1861. godine, a koja je, kada je bila u dobi od 60 godina, objavila studiju o lucidnim snovima. Njezini su zaključci bili potpuno suprotni onima na koje su došli tadašnji psiholozi, a njezine su se teorije kasnije pokazale točnima. Arnold Foster, između ostalog, tvrdila je kako svi možemo postati lucidni spavači i kontrolirati naše snove. 

Svake noći naš um ulazi u zemlju fantazije, što je nemoguće tijekom dana, kada smo budni, te nam pruža potpuno novo i drugačije iskustvo od onoga koje imamo u stanju budnosti. 

Znanstvena istraživanja iznjedrila su nekoliko tehnika kojima možemo potaknuti mozak da i sami postanemo lucidni spavači te da, barem na kratko, živimo život iz snova - doslovno, piše BBC

Tri popularne tehnike

Prva tehnika je testiranje realnosti. Tijekom dana, savjetuju stručnjaci, zapitajte se što više puta - sanjam li ovo te potražite znakove koji bi upućivali da vam nešto logično nedostaje. Ukoliko budete ovo ponavljali dovoljno često primijetit ćete kako test realnosti provodite usred sna.  Na taj ćete način postati svjesni da sanjate. 

Jedan od popularnih testova realnosti je ponavljanje čitanja istog teksta. Ako primjetite da se tekst, kojeg pokušavate pročitati, miče, onda sigurno spavate. Možete zatvoriti usta i probati disati na usta. U stanju budnosti takvo što je nemoguće, no lucidni spavači mogu sanjati da su im usta zatvorena, dok i dalje osjećaju zrak kako im prolazi kroz usta. 

Druga tehnika uključuje pomno promišljanje o snovima prije spavanja. Ponavljajte mantru: Sljedeći put kad ću sanjati, sjetit ću se da sanjam. A potom pokušajte zaspati s razmišljanjem da ste u snu. Na taj ćete način povećati vaše šanse lucidnih snova. 

Treća tehnika je da navijete alarm, budilicu ili telefonski poziv. S obzirom na činjenicu da su snovi sve češći kako se približavamo zori, probajte se probuditi ranije nego obično, a potom nastavite spavati. Prije nego se okrenete na drugu stranu i ponovno utonete u san, razmišljajte o tome kako se vraćate u zemlju snova.

Uz malo vježbe i ustrajnost iznenadit ćete se gdje će vas vaš um odvesti, a limitirat će vas samo vaša mašta. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!