Novosti / Zanimljivosti

Radikalan odmak od tradicionalnog

Stigla je revolucionarna metoda liječenja od raka: 'Moći ćemo kontrolirati bolest i nećemo umirati'

Stigla je revolucionarna metoda liječenja od raka: 'Moći ćemo kontrolirati bolest i nećemo umirati'

Lijek protiv raka bit će dostupan na tržištu za manje od deset godina

Britanski znanstvenici tvrde kako bi nova metoda liječenja od raka mogao zaustaviti crnu statistiku. Novi lijek, koji još uvijek nije na tržištu, umjesto agresivnog napada na tumorske stanice ima cilj "uspavati" stanice raka.  To znači da će pacijenti moći živjeti s bolešću na sličan način kao i oboljeli od HIV-a.

Ovo je radikalan odmak od tradicionalnog fokusiranja na kemoterapiju i radioterapiju, koje pokušavaju ubiti stanice raka, no pokazalo se kako kod velikog broja pacijenata ova vrsta terapije samo potiče mutiranje stanica raka, nakon čega se bolest vraća još snažnija i agresivnija što rezultira sve većim brojem smrtnih slučajeva. 

Uspavljivanje stanica

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novi pristup liječenju stanica raka, kažu britanski znanstvenici, pomoći će u otkrivanju smjera razvoja bolesti te potaknuti drugu vrstu mutacija - onu od koje će se stanice raka staviti u stanje mirovanja te tako "uspavane" ostati desetljećima prije novog "buđenja".

Znanstvenici su uvjereni da će, uz ovu metodu liječenja, pacijenti moći živjeti dovoljno dugo da umru od nečeg drugog, a ne od raka.

Novi Centar za otkrivanje lijeka za rak u južnom Londonu započet će s radom sljedeće godine, a predviđa se da će se lijek testirati oko tri godine, što znači da će biti dostupan na tržištu za manje od deset godina, piše Mirror.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!