Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

'Cijena? Prava sitnica'

Alan Ford trči počasni krug: 50 godina omiljenog stripa Jugoslavije

Alan Ford trči počasni krug: 50 godina omiljenog stripa Jugoslavije
Youtube

Ljubljanska izložba trenutno je najveća postava originalnih tabli popularnog stripa.

U Ljubljanskoj Narodnoj galeriji u srijedu je otvorena izložba o Alanu Fordu, junaku iz stripova glasovitog talijanskog autorskog para Max Bunker i Magnus, pod kojim pseudonimima su ga stvorili scenarist Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola prije punih 50 godina.

Ljubljanska izložba, naslovljena "Alan Ford trči počasni krug", trenutno je najveća postava originalnih tabli popularnog stripa nakon one održane u Rimu prije dvije godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izložene su izvorne Raviolove table stripa, najprije crtane olovkom, a od 15. epizode rađene u tušu te razdoblje dok je radio zajedno sa Secchijem. Organizatori izložbe njome žele prikazati ukorijenjenost stripa u slovenskoj kulturi, obilježiti 50. obljetnicu njegova nastanka te refleks koji je imao u slovenskom kulturnom prostoru.

Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji u svibnju 1969. godine, a nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost.

VEZANE VIJESTI

Na izvanredan prijem kod publike naišao je i u Hrvatskoj te bivšem jugoslavenskom kulturnom prostoru, nakon što je počeo izlaziti u domaćoj verziji. Objavljivao se od 1970. godine, najprije u novinskim izdanjima tadašnjeg Vjesnika i u odličnom prijevodu Nenada Brixyja.

Grupa TNT koju je posnovao "Broj Jedan" u invalidskim kolicima, a čiji su članovi bili tajni agenti Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija imala je brojne poklonike i u Sloveniji, ne samo kod ljubitelja stripa.

Avanture Alana Forda Slovenci su niz godina mogli pratiti samo na hrvatskome jeziku pa je 1993. godine strip na slovenski preveo književnik Branko Gradišnik.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!