Novosti / Zanimljivosti

FANTASTIČAN VIDEO

Snimka mozga: Najdetaljniji prikaz misterioznog organa nakon sto sati skeniranja

Snimka mozga: Najdetaljniji prikaz misterioznog organa nakon sto sati skeniranja
Screenshot/ComaRecoveryLab

Novi pogled omogućio je snažan MRI uređaj sa rezolucijom koja može uočiti objekte manje od 0.1 milimetra širine

Preko 100 sati skeniranja rezultiralo je 3D slikom cijelog ljudskog mozga sa više
detalja nego ikada prije. Novi pogled omogućio je snažan MRI uređaj sa rezolucijom koja može uočiti objekte manje od 0.1 milimetra širine, piše ScienceNews.

"Nikada nismo ovako vidjeli mozak", rekao je Priti Balchandani, inženjer na Icahn School of Medicine at Mout Sinai u New Yorku.

Skenirana slika pokazuje strukture mozga, kao što je amigdala, sa nejvjerojatnim detaljima. Takva slika mogla bi pružiti dublje razumijevanje suptilnih promjena u anatomiji koje bi mogle biti povezane sa poremećajima kao što je PTSP.

 

Znanstvenici sa Massachusetts Gerenal Hospital u Bostonu proučavali su mozak 58-ogodišnježene koja je preminula od virusne upale pluća. Njezin mozak sačuvan je skoro tri godine.

VEZANE VIJESTI

Prije skeniranja su znanstvenici napravili kutiju uretana koja je držala mozak u mirnom položaju i dopuštala mjehurićima da izađu van. Mozak je zatim stavljen u stroj za MRI skeniranje naziva 7 Tesla ili 7T, u kojem je skeniran gotovo pet dana.

Snaga 7T stroja, duljina skeniranja i činjenica da je mozak bio u potpunosti miran rezultiralo je slikama visoke rezolucije. Tu razinu kvalitete znnstvenici ne mogu postići sa skeniranjem mozga  žive osobe. Kao prvo, ljudi nebi mogli izdržati skreniranje koje traje 100 sati. Osim toga, i najmanji pokreti, koji dolaze od neophodnih radnji kao što su disanje i protok krvi, bi zamaglili sliku.

Kako tehnologija napreduje, tako se otkrivaju naznake bolesti i poremećaja te se lakše analiziraju abnormalnosti koje ih prouzrokuju. Od kome do depresije, ovakvo skeniranje potencijalno može unaprijediti razumijevanje anatomije ljudskog mozga, piše ScienceNews.

Izdvojeno

 • Antonija Blaće i Hrvoje Brlečić
  10 godina ljubavi Antonija Blaće objavila romantičnu fotografiju sa suprugom: 'Pravi ste par'

  Voditeljica i njezin suprug zajedno su deset godina

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!