Novosti / Zanimljivosti

DOKAZANO DJELUJE

Čudotvorno blato u Ninu: 'Namazao sam njime koljena i nikad me više nisu zaboljela'

Kinezioterapijske vježbe, plivanje i mazanje blatom čiji efekt pojača sunce izvode se pod paskom fizioterapeuta zadarske bolnice

Plitka ninska laguna raj je za kupače, surfere i djecu, ali za potpuno besplatnu fizikalnu terapiju i kozmetički tretman ljekovitim blatom ne znaju baš svi.

Kroz srpanj i kolovoz fizioterapeuti zadarske bolnice na Kraljičinoj plaži u Ninu provode terapije za bolesne kralježnice, kukove, koljena i ostale zglobove. A znanstveno je dokazano da blato odlično i za kožne bolesti i regeneraciju kože.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još od antičkih rimskih termi čuvena je ljekovitost blata u ninskoj močvarnoj laguni. Nedjeljko Medić je došao prvi put prije 40 godina zbog artroze koljena.

"Nikad više u životu me nisu zaboljela koljena. Nikad više", Nedjeljko reče.

Kinezioterapijske vježbe, plivanje i mazanje blatom čiji efekt pojača sunce izvode se pod paskom fizioterapeuta zadarske bolnice.

"Ovdje pacijenti obično dolaze vezano uz degenerativne bolesti koje nastaju usred procesa starenja poput križobolja, vratobolja, reumatskih bolesti, problema s kukovima i koljenima, raznih kožnih bolesti, psorijaze, žene dosta uspješno liječe ginekološke probleme", kazao je Igor Ristić, fizioterapeut Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju OB Zadar.

Odjel za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju zadarske Opće bolnice vanjsku ili "plažnu ispostavu" u suradnji s Gradom Ninom ima već 42 godine.

"S Instituta za biologiju negdje 60-tih godina su već otkrili kako je to blato ljekovito. To je zapravo jedan polurobinzonski, 'ajmo reći, način liječenja, ali u svakom slučaju učinkovit", pojašnjava Neven Birkić, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju OB Zadar.

Mažu se svi zglobovi, mišići, kralježnica, kukovi i koljena, a izbjegava područje srca, pluća i krvnih žila. Ujedno, ljekoviti mulj iz močvarne i plitke Ninske lagune, čije biljke soli bura s Velebita i tako obogaćuje tlo mineralima, trenutačno u terapiji koristi dvjestotinjak ljudi.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!