Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

RAZLOG ZA PONOS

Mladi hrvatski genijalci oduševili Europu, a sad će i svijet: 'Možemo očekivati još bolje rezultate'

'Trema je uvijek tu i zadaci su uvijek teški tako da jako rijetko netko riješi sve zadatke'

Koliko god raspravljali o hrvatskom školstvu, i s reformom i bez nje najbolji učenici uz dobre mentore pronađu svoj put do uspjeha.

Baš kao četveročlani tim učenika zagrebačke XV. gimnazije koji su se sa Srednjoeuropske informatičke olimpijade u Bratislavi vratili s jednim zlatom i s dva srebra. Za njih praznici ne znače i odmor - jer za nekoliko dana odlaze na svjetsko natjecanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To su obično zadaci koji su dosta matematički, često apstraktni, ali recimo primjer zadatka koji se meni najviše svidio bio je "Sciscors and tape". U tom zadatku je računalo dobilo dva oblika i trebalo je naći način da prerežemo jedan oblik na komadiće i zalijepimo ih natrag tako da dobijemo jedan drugi oblik", rekao nam je Krešimir Nežmah, učenik XV. gimnazije.

Za tri problemska zadatka dnevno natjecatelji su imali pet sati, a natjecanje je trajalo dva dana. Čini se, nikakav problem za Patrika koji je kući donio zlato.

"Trema je uvijek tu, i zadaci su uvijek teški, tako da jako rijetko netko riješi sve zadatke. Uvijek tu ostane nešto neriješeno, nešto što nismo uspjeli dohvatiti. I da, osjećaj je fantastičan, prvo zlato je tu", prepričao je Patrik Pavić, učenik XV. gimnazije.

Prvo zlato, ali ne i prva medalja - jer svi su ovi gimnazijalci već sudjelovali na brojnim natjecanjima. No na ovom je konkurencija bila velika - 55 natjecatelja iz 13 zemalja. Četvrtome članu tima Pavelu Kliski, bronca je pobjegla za dlaku.

"Falilo mi je samo nekoliko podzadataka na zadatku kao bih uspio osvojiti broncu. Nije me obeshrabrilo niti me nešto posebno motiviralo, na ta natjecanja idem više zbog zabave nego zbog nekih nagrada, ali eto, lijepo je znati da mogu čak doći do neke međunarodne razine."

Do međunarodne, ali i svjetske. Jer već u subotu 3. kolovoza ova reprezentacija kreće u Azerbajdžan na svjetsku olimpijadu. Najmlađi član tima, 15-godišnji Dorijan Lendvaj borit će se za broncu, ali nada se srebru.

"Mislim da možemo očekivati što se medalja tiče čak i nešto bolji rezultat nego ovdje, dakle vjerujem da će sva četvorica na Svjetskoj olimpijadi osvojiti medalje", rekao je Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.

Iako se i sa svjetske olimpijade na kojoj će biti tirstotinjak učenika iz 80-ak zemalja naši mladi genijalci žele vratiti s medaljama, nas su već učinili ponosnima.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!