Novosti / Zanimljivosti

PROTEKTIVNI UČINAK

Konzumiranje ribe triput tjedno smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva

Konzumiranje ribe triput tjedno smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva
Thinkstock

Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke

Konzumiranje triju ili više obroka ribe tjedno smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih znanstvenika koji smatraju da takav trend treba poticati u sklopu zdrave prehrane. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tome koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše Independent. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe triput tjedno smanjuje opasnost od razvoja raka debelog crijeva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama tjedno. 

Istodobno je kod osoba koje tjedno jedu 123,9 g masne ribe poput lososa i srdela evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka  debelog crijeva. Prosječnu porciju ribe čini oko 100 g.

Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke. 

Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a financirao ju je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi pridonijeti jačanju svijesti o važnosti prehrane u sprječavanju razvoja raka debelog crijeva.

Dr. Marc Gunter, voditelj istraživanja iz IARC-a, kazao je da rezultati pokazuju kako bi konzumaciju ribe trebalo poticati kao dio zdrave prehrane.

Dr. Anna Diaz Font, voditeljica Odjela za financiranje istraživanja u WCRF-u kaže: "Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja prema kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo te smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva". 

Pojasnila je da biološki razlozi takva učinka nisu u potpunosti poznati, no da su po jednoj teoriji "specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za ovaj zaštitni učinak putem  njihova protuupalna svojstva."

Lisa Wilde, direktorica Odjela za istraživanja i vanjske poslove tvrtke Bowel Cancer UK, pozdravila je rezultate studije te pozvala na daljnja istraživanja.

"Jednostavne promjene u načinu života mogu biti vrlo korisne pa i spasiti živote. Vrlo je važno u prehranu uključiti integralne žitarice, hranu bogatu vlaknima i ribu, zatim voditi računa o zdravoj tjelesnoj težini, umjereno se baviti tjelovježbom, izbjegavati prerađene mesne proizvode i ograničiti unos crvenog mesa u organizam. Sve to čini veliku razliku za svakog pojedinca", kazala je. 

Rak debelog crijeva po učestalosti je četvrti najčešći rak u Velikoj Britaniji te od svih karcinoma ima drugi najviši postotak smrtnosti pacijenata, podsjetila je Wilde.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva u našoj je zemlji drugi najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke).

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. 

Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva u muškaraca i 13-14 posto slučajeva u žena. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!