Novosti / Zanimljivosti

točnost od 83 posto

Želite znati hoćete li umrijeti? Postoji test koji može predvidjeti šanse u idućih 10 godina

Želite znati hoćete li umrijeti? Postoji test koji može predvidjeti šanse u idućih 10 godina
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Istraživači kažu da test ima točnost od čak 83 posto i mogao bi služiti kao upozorenje za promjenu načina života

Znanstvenici su razvili test krvi koji kod čovjeka može predvidjeti koje su mu šanse da će umrijeti u sljedećih10 godina. Istraživači kažu da test ima točnost od čak 83 posto i mogao bi služiti kao upozorenje za promjenu načina življenja.

Kako prenosi Metro, test mjeri razine 14 biomarkera u krvi za koje se smatra da upućuju na rizik od smrti. Oni su povezani sa svime, od imuniteta i kontrole glukoze do upale. Znanstvenici u Njemačkoj proveli su test na desecima tisuća ljudi i otkrili da može točno predvidjeti nečije trenutno zdravlje i fizičku slabost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadaju se da bi to moglo dovesti do krvne pretrage koja bi se jednog dana mogla koristiti za usmjeravanje liječenja pacijenta. Iako su znanstvenici oduševljeni rezultatima, ističu kako je potrebno još dosta da se test počne primjenjivati za ozbiljno. 

Liječnici uglavnom mogu reći hoće li osoba umrijeti u sljedećoj godini na temelju krvnog tlaka i visine kolesterola. Međutim, nikada nije bilo načina da se precizno procijeni nečija smrt za idućih 10 godina.

Znanstvenici Instituta Max Planck za biologiju starenja analizirali su krv 44.168 odraslih osoba starih između 18 i 109 godina. Svi muškarci i žene bili su europskog podrijetla i uključeni u druge studije. Istraživači su pregledali podatke skupljane 16 godina, a za vrijeme trajanja studije 5512 sudionika je umrlo.

Tim je zatim tražio biomarkere koji su veći kod onih koji su duže živjeli i koristili ih za utvrđivanje rizika od smrti. Otkriveno je da je test 10 posto točniji od ostalih testova koji predviđaju očekivano trajanje života.

"Test odražava vaše trenutno zdravstveno i fizičkog stanje. Ako test krvi upozori na vašu fizičku ranjivost, ako vam govori koliko ćete dugo živjeti, a obitelj to vidi i promijenite svoj životni stil, mogli biste živjeti dvostruko duže", kazao je istraživač i liječnik Joris Deelan, a prenosi Metro

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!