Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Hit hrana!

Indijanska banana ispod Sljemena: 'Otkriveno je da je 10.000 puta jača od kemoterapije'

Nema veze s bananama kakve poznajemo, već je riječ o bobičastom voću čiji plodovi mogu težiti i do 800 grama

Već 23 godine Ivan Šulog bavi se uzgojem egzotičnog voća i povrća, a upravo je indijanska banana njemu najdraža.

"Ona je starija od pčela, nezin cvijet koji oprašuju kukci smrdi po pokvarenom mesu. Plodovi su kao da jedete kremu od banane, a zove se indijanska ili sirotinjska jer su to jeli Indijanci i sirotinja do prije 10-15 godina kada je otkriveno da je i do 10.000 puta jača od kemoterapije", rekao nam je ovaj uzgajivač egzotičnog voća i povrća.

Nema veze s bananom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neke veze s bananama kakve poznajemo, kaže Šulog, ovo voće nema, već je riječ o bobičastom voću čiji plodovi mogu težiti i do 800 grama. On uzgaja čak 40 vrsta voća i to s kooperantima diljem Hrvatske.

"Do ove biljke došao sam posve slučajno još dok mnogi za indijansku bananu nisu ni čuli. Stjecajem okolnosti čovjek je došao i donio mi je plodove. Ja sam mislio da je mango, ali ne, bila je indijanska banana za koju ja u tih 15 godina nisam ni čuo. Priča je toliko dobra da nisam tri mjeseca spavao dok nisam nabavio prve sadnice", prisjeća se gospodin Šulog.

Spremni za berbu

Plodovi indijanskih banana bi za 20-ak dana trebali biti zreli za berbu, a to voće bi moglo pronaći mjesto i na hrvatskim policama.

"Ove godine bit će dostupne po trgovačkim centrima, a prošle godine počeli smo ih izvoziti tamo kamo i inače izvozim: Italija, Austrija, Nizozemska, Belgija, Engleska", rekao je Šulog koji uz indijanske banane uzgaja još 50-ak egzotičnih vrsta voća i povrća.

"Imamo žute lubenice, špageta tikve, goji bobice s Tibeta. Tamarind - brat rogača, raste samo u Indoneziji, a bez problema bi mogao i kod nas" zaključio je Šulog koji dodaje kako planova za uzgoj novih egzotičnih vrsta voća i povrća u Hrvatskoj ima još.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!