Novosti / Zanimljivosti

NASA U AKCIJI

VIDEO Senzacionalno otkriće! U 'našem susjedstvu' postoji planet s tekućom vodom: 'Može se nastaniti'

VIDEO Senzacionalno otkriće! U 'našem susjedstvu' postoji planet s tekućom vodom: 'Može se nastaniti'
NASA

Znanstvenici su četiri godine proučavali K2-18b i dobili vrijedna saznanja

Znanstvenici Američke svemirske agencije (NASA) došli su do senzacionalnog otkrića, prvi put u povijesti otkrili su vodu u atmosferi planeta koji uvelike podsjeća na Zemlju.

Nazvan je K2-18b, zamijećen još 2015., dvostruko je veći od našeg planeta i ima osam puta veću masu. Temperature na njegovoj površini su oko 40 stupnjeva Celzijevih, što je pogodno za postojanje tekuće vode. Samim time, uvjeti za život također su pogodni i ovo otkriće moglo bi se pokazati iznimno važnim.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Primjerice, dosad je otkriveno oko četiri tisuće egzoplaneta, odnosno, planeta izvan našeg Sunčevog sustava. I, nijedan nema tekuću vodu.

"Vjerujemo kako je ovo tek prvi u nizu planeta koje se potencijalno može nastaniti. Također, nadamo se da ćemo promatranjem ovog, ali i svih dosad otkrivenih planeta, uspjeti otkriti više o njima. Kako su nastali, što ih sačinjava i što se na njima zbiva", kazali su u Američkoj svemirskoj agenciji.

Sami način na koji se pronašao dokaz o postojanju vode stigao je promatranjem kroz teleskop Hubble, koji je dovoljno moćan da se kroz njega mogu uočiti promjene u atmosferi planeta dok se okreće oko sunca. Svjetlost se mijenjala ovisno o položaju planete, što je sugeriralo postojanje molekula vode. Konkretnije, oko 50 posto atmosfere K2-18b jest voda.

Takvo promatranje zahtijeva dugotrajnije praćenje i za to su otkriće trebale četiri godine.

Uzbuđenje sad dodatno raste jer ako je Hubble uspio omogućiti sve ovo, što će tek napredniji teleskop James Webb, koji bi u funkciji trebao biti 2021. godine.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!