Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

liječnici upozoravaju

Otkriveno da ugriz krpelja uzrokuje ozbiljne pa i smrtonosne alergije: I to na namirnicu koju često jedemo!

Otkriveno da ugriz krpelja uzrokuje ozbiljne pa i smrtonosne alergije: I to na namirnicu koju često jedemo!
Thinkstockphotos

Obično nam je prva asocijacija na komplikacije vezane uz ugriz krpelja Lajmska bolest, no ima i drugih, pokazuju istraživanja

Da ugrizi krpelja mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme već je dobro poznato, međutim sada je otkriven još jedan razlog zašto bi se trebali paziti ovih neugodnih nametnika, a osobito ljubitelji mesa

Naime, liječnici su otkrili kako upravo ugrizi krpelja mogu uzrokovati trajnu alergiju na govedinu, janjetinu i svinjetinu, prenosi Daily mail.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Britanska nacionalna zdravstvena organizacija potvrdila je kako je petero pacijenata koji su pretrpili ugrize krpelja razvilo ozbiljnu alergijsku reakciju na navedene vrste mesa. Također, za ovu vrstu alergija nema nikakvoga lijeka, pa je jedino što oboljelima preostaje je potpuno izbjegavati to meso.

Studija specijalista za alergije objavljena u časopisu 'Anali alergija, astme i imunologije' objašnjava kako neki krpelji nose vrstu šećera pod nazivom 'alfa-gal' koja se nalazi u sastavu tijela većine životinja, ali ne i primata kao što su ljudi.

Krpelji pokupe alfa-gal nakon što ugrizu životinje poput ovce ili jelena, zatim ga čuvaju u svojoj slini i ako dođe do ugriza - prenose ga na čovjeka.  

Čovjek inače nije alergičan na alfa gal koji sadrži meso koje jedemo jer supstanca lako prođe kroz naš probavni sustav bez da ga  imunološki sustav prepozna. Međutim problem nastaje kad dođe do opetovanog ugriza krpelja i alfa - gal pojuri našim imunološkim sustavom koji ga tada prepoznaje kao uljeza i stvara antitijela kako bi ga izbacila.

Rezultat toga je da osoba koja sljedeći puta pojede meso koje sadrži alfa - gal, ili ga čak samo omiriši, razvija snažnu, potencijalno čak i  smrtonosnu reakciju. 

Simptomi mogu uključivati osip, grčeve u trbuhu, oticanje dušnika, pa čak i anafilaktički šok.

I dok se većina alergijskih reakcija pojavljuje gotovo momentalno nakon podražaja, alergija na meso uzrokovana ugrizom krpelja pojavljuje se tek tri do osam sati nakon obroka.

Liječnici dodaju kako je trenutno veliki problem nedovoljna razina svjesnosti oko ovog alergena, s obzirom na to da je tek na 21 posto pacijenata postavljena ispravna dijagnoza prve godine od pojave simptoma.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!