Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

100 godina kalašnjikova

Znate li kako je i kada nastala najpoznatija puška na svijetu? Izumitelj je bio nesretan zbog jedne stvari...

Znate li kako je i kada nastala najpoznatija puška na svijetu? Izumitelj je bio nesretan zbog jedne stvari...
Shutterstock

Stotine mladih Rusa ovih dana obilaze izložbu o kalašnjikovu, svjetski poznatom vatrenom oružju

Stotine pripadnika ruske vojne mladeži ovih dana obilaze izložbu o vjerojatno najpoznatijem svjetskom vatrenom oružju, dok se njihova domovina priprema obilježiti stotu godišnjicu rođenja Mihaila Kalašnjikova, njegova izumitelja. 

Mogu napraviti selfie s automatskim oružjem

Djeca iz Nacionalnog vojnog patriotskog pokreta, koji još zovu "mladom vojskom" i može mu se pristupiti od osme godine života, revno obilaze izložbu u moskovskom Muzeju pobjede gdje imaju prigodu rasklapati i sklapati kalašnjikove i pozirati za selfieje sa slavnim automatskim oružjem.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rusija će u studenome brojnim događajima proslaviti stotu godišnjicu rođenja Mihaila Kalašnjikova, tvorca automatske puške AK-47. Kalašnjikov, koji je umro 2013. u 94. godini, u Rusiji se smatra nacionalnim junakom i simbolom njezine ponosne vojne prošlosti. Njegov AK-47 postao je izbor oružja i vladama i gerilcima diljem svijeta. 

''Isprva bole prsti''

A dio je i ranog vojnog obrazovanja u Rusiji. Mladi kadet Maksim kaže da je u školi naučio sklapati i rasklapati kalašnjikov. 

"Isprva prsti bole, ali kasnije je prilično lako", rekao je. 

Izložbu organiziranu u Moskvi sastavio je Kalašnjikovljev muzej u Iževsku, industrijskom gradu na Uralu, gdje je radio u tvornici oružja Ižmaš sve do umirovljenja.  

Aleksandar Jermakov, zamjenik direktora muzeja, nada se da će njegova priča nadahnuti "novu generaciju Kalašnjikova". Mihal Kalašnjikov odlikovan je svim mogućim važnijim nagradama i odličjima u Rusiji. Prije dvije godine otkriven mu je i spomenik u Moskvi. 

AK u imenu AK-47 označava Automat Kalašnjikov

Kalašnjikov je rođen u sibirskom selu 10. studenoga 1919. godine i imao je teško djetinjstvo jer mu je otac deportiran kao "kulak". 

Ranjen u okršaju s nacistima 1941., Kalašnjikov je otpušten s prve linije bojišta što mu je dalo vremena da smisli prvu verziju svoje puške. Godine 1945. prototip je testiran i dobio je preporuku za korištenje u sovjetskoj vojsci. Puška je brzo postala hvaljena zbog jednostavnosti, jeftinoće i pouzdanosti. 

AK-47 znači "Automat Kalašnjikov", a 47 predstavlja godinu, 1947., kada je dizajnirana konačna verzija. Više od 100 milijuna kalašnjikova prodano je u svijetu, a i danas ih pedesetak vojski ima u upotrebi. 

Kalašnjikov omiljen među gerilcima

Ugledni američki novinar C.J. Chivers u knjizi "The Gun" dovodi u pitanje službenu priču kako je usamljeni izumitelj sam smislio genijalan dizajn. 

"Oružje se dizajniralo kolektivno, a završna verzija kulminacija je višegodišnjeg rada mnogo ljudi", napisao je. 

Raspad Sovjetskog Saveza otvorio je vrata krijumčarima pa AK-47 postaje omiljeno oružje gerilcima, diktatorima, bandama, krivolovcima, čak i napadačima u američkim školama. 

Kalašnjikova je potkraj života razdiralo to što je oružje, koje je on zamislio kao "sredstvo obrane domovine", uzrokovalo toliko mnogo smrti ili završilo u rukama djece vojnika u zonama sukoba. 

Izumitelj živio skromno

U sovjetsko doba njegov je rad bio državna tajna. Kalašnjikov je jednom ispričao da ga je izvjesni američki povjesničar uspio kontaktirati pismom tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća i zamolio ga da mu pošalje biografiju, ali je KGB zabranio da to učini. 

"Bio sam skriven od svog prvog koraka kao dizajnera", kazao je jednom. Njegova kći Neli Kalašnjikova odrastala je ne znajući čime joj se otac bavi. 

"Prije 1990. naša obitelj je bila tajna, njegova djeca su bila tajna, sve je bila tajna", rekla je Kalašnjikova u razgovoru za AFP. Svoga je oca opisala kao tihog, skormnog čovjeka goleme samokontrole. 

Kada je to velo tajne podignuto, Kalašnjikov postao živuća legenda, ali financijski od svog izuma nije profitirao i nastavio je skromno živjeti u Iževsku. Rusija danas proizvodi petu generaciju njegovih automatskih pušaka. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!