Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

posjetili smo farmu insekata

Kukci kao hrana budućnosti: Pečeni cvrčci, burgeri i kobasice od crva, sladoled od muha...

Cijena velikog odraslog cvrčka je 70 lipa, za osjećaj sitosti potrebno je njih 100 do 200

Pečeni cvrčci, burgeri i kobasice od crva, sladoled od muha. Da je to hrana budućnosti - smatraju mnogi svjetski znanstvenici, a s tim se slažu i na prvoj hrvatskoj certificiranoj farmi insekata.

Za ljubitelje insekata ovo je trgovina delikatesa. Cvrčak je, kažu, jedan od najukusnijih kukaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Oni se uzgajaju kao hrana za egzotične kućne ljubimce, a mi već godinama ih uzgajamo i za hranu za ljude pošto su poznati po velikoj količini proteina, sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina", kazao je Aleksandar Gavrilović, vlasnik i osnivač farme insekata.

Cijena odraslog cvrčka 70 lipa

Jedan odrezak sadrži maksimalno 20 posto proteina, dehidrirani cvrčak čak 60 do 70 posto, ali ih je, od 100 do 200 ih je za osjećaj sitosti koji prosječna osoba ima nakon većeg komada mesa. Cijena jednog velikog odraslog cvrčka je 70 lipa.

"To je čisti, dehidrirani mljeveni cvrčak. Odnosno, kolokvijalno nazvano brašno od cvrčka. Možete probati", ponudili su našoj reporterki.

Kukci su hrana budućnosti

Naša reporterka je posjetila farmu i vidjela što se zapravo krije. To je izgledalo kao obična zemlja za cvijeće u kojem ima tu i tamo koji crv, ali to nisu bili crvi. To su larve i iz kojih se izlegnu muhe

I to ne bilo kakve muhe nego crne vojničke zvane i kraljicama insekata. Ne lete i ne dosađuju kao ove nama poznate. Miruju 80 posto vremena i ne prenose bolesti. Za 50 velikih muha platit ćete 25 kuna.

Sviđalo se to nekom ili ne stručnjaci tvrde - kukci su hrana budućnosti

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!