Novosti / Zanimljivosti

beglgijska paraolimpijka

'Kad imam napad, urlam od boli': Osvajala je medalje, a sada je život skončala eutanazijom

'Kad imam napad, urlam od boli': Osvajala je medalje, a sada je život skončala eutanazijom
Facebook

Marieke Vervoort zatražila je eutanaziju još 2008. godine

Četrdesetogodišnja belgijska paraolimpijska prvakinja Marieke Vervoort u utorak je odlučila aktivirati zahtjev za eutanazijom i okončala je svoj život, objavio je BBC.

Marieke Vervoort je na Paraolimpijskim igrama 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu medalju u utrci u kolicima na 100 metara te srebrnu na 200 metara, dok je četiri godine poslije na Igrama u Rio de Janeiru osvojila srebro na 400 metara, a broncu u utrci na 100 metara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bolovala je od neizlječive degenerativne bolesti mišića, koja je izazivala konstantnu bol, česte napadaje, paralizirala noge i urokovala gotovo konstantnu nesanicu pa je 2008. godine odlučila potpisati zahtjev za eutanazijom koja je u Belgiji legalizirana.

"Kad imam epileptički napad, plačem, urlam od boli. Trebam mnogo lijekova protiv bolova. Mnogi su me pitali kako je moguće da imam takve rezultate i da se unatoč bolovima uspijevam smijati. Meni su sport i utrke u kolicima neka vrsta lijeka", izjavila je Vervoort u opširnom razgovoru za BBC 2016. godine.

"Kad više neću moći izdržati, znam da imam taj papir", izjavila je Vervoort nakon nastupa u Rio de Janeiru, objašnjavajući zbog čega se odlučila podnijeti zahtjev za eutanazijom.

U službenom priopćenju o njezinoj smrti stoji da je Vervoort "u utorak navečer ispunila svoju želju".

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!