Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

veliki skok

Odabrana je riječ koja je obilježila 2019. godinu, njeno korištenje se utrostručilo!

Odabrana je riječ koja je obilježila 2019. godinu, njeno korištenje se utrostručilo!
Shutterstock

Svake godine tvrtka Collins Dictonary odabire riječ na engleskom jeziku čija se upotreba jako povećala

Uz jačanje klimatskih prosvjeda širom svijeta Collins Dictionary proglasio je kao svoj izbor za riječ godine za 2019. 'klimatske prosvjede' ističući da se upotreba pojma utrostručila u odnosu na prethodne godine.

Prepoznat napor aktivista

Tvrtka sa sjedištem u Glasgowu analizirala je internetske stranice, tisak, časopise i društvene medije kako bi vidjela koja je engleska riječ zabilježila najveći skok u korištenju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pojam, najčešće povezan s globalnim klimatskim pokretom mladih koji predvodi 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, opisuje učeničke prosvjede u kojima sudjeluju djeca koja taj dan ne odlaze u školu, a odrasli ne odlaze na posao kako bi potaknuli bržu akciju protiv klimatskih prijetnji.

Mladi aktivisti kazali su kako je taj izbor riječi godine pokazatelj da njihovi napori da se poveća svijest o globalnim klimatskim rizicima imaju rezultata. Klimatski prosvjedi ove su godine okupili milijune sudionika širom svijeta, a organizirani su u rujnu u New Yorku tijekom klimatskog samita koji je organizirao glavni tajnik UN-a.

Pojam 'klimatski prosvjed' prvi se put pojavio u nekom dokumentu 2015. kao opis masovnih prosvjeda koji su se poklopili s UN-ovom konferencijom o Pariškom klimatskom sporazumu. Prošle je godine pobjednik bio pridjev koji označava jednokratnu upotrebu.

Reci što misliš!