Novosti / Zanimljivosti

Za uspješnu Novu godinu

Kako prizvati sreću u 2020.? Donosimo savjete koju boju nositi, što jesti, kome prvo čestitati...

Kako prizvati sreću u 2020.? Donosimo savjete koju boju nositi, što jesti, kome prvo čestitati...
Shuterstock

Među novogodišnjim običajima najpoznatiji je o onaj o nošenju odjevnih predmeta crvene boje

I dok se jedni brinu samo oko toga kako će se zabaviti za Novu godinu, drugi razmišljaju kako na taj dan privući sreću i blagostanje za cijelu godinu, pa se okreću novogodišnjim običajima. Među njima najpoznatiji je o onaj o nošenju odjevnih predmeta crvene boje.

No, oni koji smatraju da to nije dovoljno za prizivanje sreće okreću se i drugim običajima, a oni se odnose na hranu, stanje u novčaniku, pa čak i na to tko će vam prvi čestitati Novu godinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dok će se navečer moći uživati u dva novogodišnja običaja - u vatrometu i šampanjcu, tijekom dana se vidjelo da se poštuje još jedan običaj - nošenje crvenih odjevnih predmeta.

"Crvena je moja omiljena boja, a kad da je bolje stavim nego za doček Nove, odnosno na Staru godinu. Nadam se da će mi donijeti sreću, možda još ljubavi...", kazala nam je Ivana iz Pule.

"Uvijek nešto mora biti crveno. Obično je to donji veš ili ruž. Tkvi su običaji", rekla je Danica iz Rijeke. 

Zašto je najbolje nositi crveno?

Zašto se smatra da je na prijelazu iz jedne u drugu godinu najbolje nositi nešto crveno, znaju etnografi.

"Ono što vam ja mogu reći o crvenoj boji u našoj tradicijskoj kulturi je to da je ona ustvari boja plodnosti i rodnosti u svakom slučaju, ali isto tako da je i boja koja štiti od nekakvih uroka, zlih sila", pojasnila je Danijela Križanec-Beganović, kustosica u etnografskom muzeju u Zagrebu.

Odojak, a ne piletina

Vjerovanja je mnogo, a jedno od njih nalaže da bi se za Novu godinu trebao jesti odojak, a ne puretina ili piletina.

"Odojak zato jer svinja ide naprijed, a kokoš vam odotraga baca, iza sebe, a to znači da će vas taj odojak koji pojedete voditi naprijed", pojasnila nam je Marija iz Zagreba.

Uz sreću i ljubav, bitan je i novac, a oni koji ga žele imati tijekom cijele godine, danas ne bi smjeli imati prazne novčanike. No nekima ovakvi običaju nema smisla.

Prvi čestitar muškarac

Prema narodnom vjerovanju, za Novu godinu treba pripaziti na još jednu stvar, a to je da vam prvi čestitar bude muškarac.

"To mora biti zdrav, mlad, potentan muškarac jer se također vjerovalo da sa njegovim dolaskom, njegovim čestitanjem da će se sve to prenijeti na sve ukućane i na kuću", dodaje kustosica Križanec-Beganović.

No, oni koji sigurno da će imati muškarca u pratnji, o tome ne trebaju brinuti. Bez obzira na običaje, na kraju je samo bitno da se u Novu godinu uđe s onima do kojih nam je najviše stalo pa će Nova biti još bolja od prošle.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!