Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

BEZ IMALO SRAMA

Ako koristite ovaj antivirusni program, u opasnosti ste! 'Otima' i prodaje privatne podatke

Ako koristite ovaj antivirusni program, u opasnosti ste! 'Otima' i prodaje privatne podatke
Shutterstock

Ako se potvrde svi ovi navodi, uslijedit će rigorozne kazne, a treba vidjeti hoće li odgovarati i sudionici

Avast se našao u velikim problemima jer je potvrđeno da se itekako okoristio "dilanjem" privatnih podataka svojih korisnika tako što ih je prodavao, među ostalim, Googleu i Microsoftu.

Činio je to kroz svoju podružnicu Jumpshot, što ne umanjuje problem nego ga zapravo čini još ozbiljnijim jer je riječ o pomno smišljenim potezima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, u svojoj ponudi Avast ima cijeli niz antivirusnih i sigurnosnih alata, bilo da se radi o plaćenim ili besplatnim verzijama, a koristi ih se oko 435 milijuna svakog dana - aktivno!

Alarmantno je to što Avast nije prikupljao samo podatke koji se tiču svojih usluga i proizvoda već bi korisnike pratio pa prikupljao podatke o njihovim Google pretragama, lokaciji, GPS koordinatama s Google Mapsa, LinkedIn profile i aktivnosti na YouTubeu. Dakle, Avast je činio razne nepodopštine i to se razotkrilo.

A sudionici u tome su spomenuti Google i Microsoft, no lista "velikana" uključuje Yelp i Pepsi. Iako se ne navodi, jedna marketinška kompanija platila je Avastu čak dva milijuna  dolara za određene dijelove privatnih podataka, piše ICT Business.

Istraga je odmah pokrenuta i Avast će morati ponuditi odgovore, i u Sjedinjenim Državama, i u Europi. Ako se potvrde svi ovi navodi, uslijedit će rigorozne kazne za Avast, no ništa se neće postići ako ne budu odgovarali i oni koji su svjesno kupovali ponuđene im podatke.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!