Novosti / Zanimljivosti

NASA potvrdila

Još nekoliko sati dijeli nas od bliskog susreta s asteroidom: Juri brzinom od 57.000 kilometara na sat

Još nekoliko sati dijeli nas od bliskog susreta s asteroidom: Juri brzinom od 57.000 kilometara na sat
Guliver/Thinkstock

Asteroid 2002 PZ39 je potencijalno opasan objekt jer prolazi blizu Zemlje, a dovoljno je velik da upali alarm

NASA je potvrdila, asteroid dovoljno velik da uništi cijeli kontinent kroz seriju cunamija i požara sutra će proći blizu Zemlje, prenosi Daily express.

Asteroid je nazvan 2002 PZ39 i svrstan je u red potencijalno opasnih objekata, njegova dužina je prema procjenama oko jedan kilometar, a brzina kretanja veća od 57 tisuća kilometara na sat.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Asteroid 2002 PZ39 je potencijalno opasan objekt jer prolazi blizu Zemlje, a dovoljno je velik da upali alarm. Potencijalno opasnim objektima smatraju se asteroidi veći od 150 metara i koji prolaze unutar sedam i pol milijuna kilometara od Zemlje.

VEZANE VIJESTI:

"Ako bi objekt veći od 25 metara, a manji od jednog kilometra, pogodio Zemlju, vjerojatno bi prouzročio samo lokalnu štetu na području udara. Svako veće nebesko tijelo, obujma od jednog do dva kilometra, moglo bi, međutim, imati i globalne efekte“, navodi NASA.

Budući da putanje asteroida često prelaze u orbitu našeg planeta, postoji mala vjerojatnost da bi mogli udariti u Zemlju u budućnosti.

"Čini se da je razborito uložiti napore ka otkrivanju i proučavanju tih objekata, karakterizaciji njihovih veličina, sastava i struktura te budnom praćenju budućih putanja", tvrde iz NASA-e.

Također, dodali su da nitko ne bi trebao biti zabrinut jer su šanse za udar minimalne. Trenutno ne postoji poznati asteroid koji se kreće direktno prema Zemlji. Nakon što će zaobići Zemlju, Asteroid 2002 PZ39 nastavit će svoj put Sunčevim sustavom i krenuti prema Veneri piše Daily express.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!