Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Henneguya salminicola

Ovo mijenja sve: Otkrivena prva životinja kojoj ne treba kisik za preživljavanje!

Ovo mijenja sve: Otkrivena prva životinja kojoj ne treba kisik za preživljavanje!
Screenshot

Riječ je o parazitu nazvanom Henneguya salminicola i živi u tkivu lososa

Američki znanstvenici otkrili su prvo višestanično živo biće koje ne udiše kisik i uopće nema genom za mitohondrije, dio stanica koji služe kao izvor energije i pretvara hranu u energiju.

Riječ je o parazitu nazvanom Henneguya salminicola i živi u tkivu lososa te u njegovim mišićima stvara male bijele ciste, ali zasad nije potvrđeno da su štetne ili da mogu prijeći na ljude. Vjeruje se da upravo iz tog tkiva u kojem živi izvlači potrebnu energiju za život, odnosno, apsorbira molekule koje su već proizvele energiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stručnjaci na Sveučilištu Oregon ipak su više znatiželjni zbog činjenice da parazit ne treba kisik kako bi preživio i pokušavaju dokučiti to glavno pitanje. Jer, ovime se potpuno mijenja razumijevanje biološkog života na Zemlji, što ističe i voditelj istraživanja, mikrobiolog Stephen Atkinson.

Inače, Henneguya salminicola u rodu je s meduzama i koraljima, što znači da je se bez zadrške može nazvati životinjom, a samim time, bez zadrške se može reći da je otkrivena prva životinja koja ne treba kisik za preživljavanje.

 

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!