Novosti / Zanimljivosti

Malo pozitive

Dodijeljena nagrada 'Zagrepčanka godine' poznatoj dramskoj umjetnici

Dodijeljena nagrada 'Zagrepčanka godine' poznatoj dramskoj umjetnici
Sanjin Strukic/PIXSELL

Svojom predanošću i ljubavlju prema pozivu kojem se potpuno posvetila uvelike je pridonijela afirmaciji žena u kulturi i društvu

Nagradu "Zagrepčanka godine" ove godine dobiva Marija Sekelez, dramska umjetnica, glumica, redateljica i humanitarka jer je uvelike pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu, odlučili su u četvrtak zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.

Marija Sekelez nagradu će primiti na Dan grada Zagreba, 31. svibnja. U obrazloženju se ističe da je svojom predanošću i ljubavlju prema pozivu kojem se potpuno posvetila uvelike pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu i postigla prepoznatljive rezultate u predstavljanju važnosti stvaranja i života žena koje mijenjaju svijet.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sekelez je vrhunce kazališne umjetnosti realizirala u samostalno ostvarenim predstavama, donoseći maestralne portrete žena poput američke plesačice Isadore Duncan (Al Weiner, Isadora ili prva bosonoga plesačica) te operne dive Marije Callas (Terrence McNally, Majstorska klasa Marije Callas), uloge koja je vrhunac njezine glumačke karijere.

Iznimnom snagom ostvaruje likove Zagrepčanki kao što su Zagorka i barunica Castelli te je vrlo uspješno realizirala suptilnu monodramu "Duga u crnini" posvećenu Marini Cvetajevoj. Također je izvanredno monodramski portretirala dvije naše najveće pjesnikinje: Vesnu Parun i Vesnu Krmpotić.

Od 2000. do 2016. kao ravnateljica Gradskog kazališta "Žar ptica" iznimnim organizacijskim sposobnostima i profesionalnim radom stvorila je vrhunsko profesionalno kazalište za djecu i mlade u kojem su žene kao redateljice, glumice, kostimografkinje i scenografkinje postizale izvrsne rezultate.

Marija Sekelez popularizirala je kazalište i među djevojačkom publikom i afirmirala snagu iznimnih djevojčica u predstavama: "Dnevnik Pauline P.", "Duga", "Ronja, razbojnička kći", "Lažeš, Melita", "Heidi", "Tonkica Palonkica"… 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!