Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

ZANIMLJIV DATUM

Vjerovali ili ne, danas je sveta Korona: Slavi je se kao zaštitnicu od raznih epidemija

Vjerovali ili ne, danas je sveta Korona: Slavi je se kao zaštitnicu od raznih epidemija
Wikipedia

Nakon što je proglašena sveticom vrlo brzo je njeno ime postalo slavno izvan granica Bliskog istoka

Sveta Corona (Korona) je kršćanska mučenica. Rođena je oko 106 godine u Egiptu, a preminula u Siriji.

Spomendan joj je 14. svibnja, a negdje i 20. veljača. Mučeništvo je podnijela u 16. godini života za vrijeme progona kršćana. Štuje se i pod imenom "Stephana".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zaštitnica je mesara, novca i onih koji pronalaze blago. Utječuju joj se i protiv epidemija i oluja te za postojanost u vjeri, piše Šibenski portal.

Sveta Korona ili sveta Štefica nemaju baš nikakve veze s koronavirusom osim što je sveta Korona zaista službena zaštitnica od raznih epidemija. Ali, ljudi joj se mole i za zaštitu od razornih oluja, a službena je zaštitnica mesara.

Mučeništvo je podnijela s vojnikom svetim Viktorom Sijenskim. U mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj štuje se i danas, a postoje i mjesta nazvana po njezinom imenu.

Negdje postoje i slike gdje u jednoj ruci drži kutiju s novcima, dok drugom rukom daje novac prosjaku. Nakon što je proglašena sveticom vrlo brzo je njeno ime postalo slavno izvan granica Bliskog istoka posebno u zaštiti od epidemija. U čast njoj građene su crkve, velike svečanosti organizirale su se na njen dan, no potom je pala u zaborav.

Reci što misliš!