Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

STARA KAPELA

Hrvatska ima najboljeg bika na svijetu! Royman 'pomeo' konkurenciju i sad svi žele njegovo sjeme

Trenutno je u varaždinskom centru za osjemenjivanje

Veliki uspjeh hrvatskog stočarstva - obitelj Šobak iz Stare Kapele uzgojila je najboljeg Royalovog bika, bika koji jer bio najbolji u konkurenciji 242 bika diljem svijeta. 

Vezana vijest

Bikijada

Za njegov reprodukcijski materijal koji bi trebao dati novu generaciju kvalitetnih krava i bikova pojavio se veliki interes - od Europe, pa sve do Kine. Jednogodišnji bik, nazvan Royman na genomskom testiranju bio je najbolji u konkurenciji 242 bika diljem svijeta. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trenutno je u varaždinskom centru za osjemenjivanje, a za njegov reprodukcijski materijal koji bi trebao dati novu generaciju najkvalitetnijih krava i bikova, zanimaju se ne samo u Europi, već i u dalekoj Kini.

"Mi još ni sad nismo svjesni tog stvarnog rezultata, ali jesmo, iznenadili smo se svakako", kazao je Miroslav Šobak, uzgajatelj stoke.

Iako Šobaki tvrde da je u cijeloj priči i sreća odigrala svoje, ništa ne bi bilo moguće bez predanog rada.

"Dugogodišnjim planskim sparivanjem plotkinja, samo najboljim bikovima koji su u ponudi se dođe do takvog rezultata", naglasio je Šobak. 

Najjači bik u ovoj liniji osim kod hrvatskih, probudio je interes i kod njemačkih, turskih, pa čak i kineskih uzgajivača.

"Zanimljivo je, Kinezi su u zadnje vrijeme dosta zainteresirani za tu pasminu jer je flekfi, odnosno simentalac, najbolja kombinirana dvojna pasmina za mlijeko i meso i širi se ubrzano na druge kontinente", pojasnio je Damir Pejaković iz Ministarstvo poljoprivrede, odnosno, njegove službe za stručnu podršku i razvoj poljoprivrede i ribarstva.

Na lako za druge zemlje, sjeme ovog i njemu sličnih bikova Hrvatskoj bi trebala pomoći u podizanju proizvodnje simentalaca. Trenutno stanje baš i nije dobro, bitno je sljedeće...

"Da se napravi taj genetski napredak neki koji je osobito važan u situaciji kad u Hrvatskoj ima 130.000 krava. Taj broj pada stalno, otprilike oko pet posto pa je dosta značajno da u proizvodnom smislu bitno da njihova proizvodnja raste", tvrdi Vladimir Nazansky, direktor Centra za umjetno osjemenjivanje iz Varaždina.

Reci što misliš!