Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

nikad manji urod trešanja

Opet će profitirati uvoz: Novi problemi za voćare, no unatoč još jednoj lošoj godini ne misle odustati

Očekuje da će se u Zagrebu i i Zagrebačkoj županiji uglavnom prodavati trešnja iz uvoza

Novi problemi za voćare. Zbog mraza u zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu nikad manji urod trešanja. 

Ovo, naravno, opet znači da će na tržištu biti više onih uvoznih, a i cijena će im biti viša no obično.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U voćnjaku obitelji Kos nalazi se 1400 stabala trešnje, no rijetko koje ima ploda. One trešnje koje se i nađu crvene su i debele, no premalo ih je da bi se s njima išlo u prodaju.

"Gubici su gotovo 100 posto, ono što imamo je za osobnu upotrebu. Kakvih 300 do 400 kg maksimum. Od predviđenih, realno predviđenih 15,16 tona", izjavio je Svemir Kos, iz OPG-a Kos.

Vezana vijest

Voće

Slične gubitke imaju i ostali članovi udruge ZG trešnja te se procjenjuje da je u krugu 50 km od Zagreba ista situacija. Nešto trešanja moglo bi se ubrati tek u nešto višim predjelima koje mraz nije toliko zahvatio.

Na stablu jedne trešnje u nekim boljim vremenima našlo bi se 15 do 18 kilograma trešanja, no ove godine zbog mraza jedva će ubrati jedan kilogram. 

I na zagrebačkim tržnicama ponuda je skromna. Iako ima štandova na kojima se kilogram trešanja prodaje i po 50 kuna, u prosjeku cijene su drugačije.

Vezana vijest

Tražite zanimljiv godišnji odmor? Zaputite se na imanje u Amljašu gdje sami pecate i berete eko voće

Na tržnicama kilogram trešanja košta između 30 i 35 kuna, a u trgovačkim centrima između 40 i 50 kuna, no kako se prodaje u manjim pakiranjima, cijena na prvu djeluje manja.

Unatoč još jednoj lošoj godini proizvođači ne namjeravaju odustati od trešanja u koje su uložili velik novac i trud. Mraz ih je već u posljednjih nekoliko godina naučio da mogu očekivati određeni gubitak, no ipak se nadaju da je ovaj ovogodišnji izuzetak i da se neće ponoviti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!