Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Projekt koji je digao Zagreb

Prisjetimo se davnih vremena: U ovo vrijeme '87. sve su oči bile uprte u Zagreb i njegovu Univerzijadu

Prisjetimo se davnih vremena: U ovo vrijeme '87. sve su oči bile uprte u Zagreb i njegovu Univerzijadu
Yugopapir, Twitter, YouTube

Jeste li znali da je za vrijeme Univerzijade rođen petmilijarditi stanovnik Zemlje, ili da je za potrebe ovog natjecanja napravljeno posebno pivo?

XIV. Ljetna univerzijada održana je u Zagrebu od 8. srpnja do 19. srpnja 1987. godine.

Univerzijada je ostavila velik trag u povijesti Zagreba, učinila ga ljepšim mjestom i iza sebe ostavila jednog od najzapamćenijih simbola natjecanja - Zagija.

Predlagalo se da maskota bude vrabac, kos i mnoge životinje iz naših šuma, čak i medvjed, ali najviše je bilo prijedloga da to bude ipak vjeverica. Jer, kako su mnogi predlagači pisali i tvrdili, to je svima simpatična životinjica, živahna, ljupka i zanimljiva. 

Tako je Zagi i službeno postao maskota, a njegov autor je Nedeljko Dragić. Zagija je trebalo nacrtati u svim pozama svakog sporta, u raznim sportskim dresovima... Slike Zagija i danas možemo vidjeti po glavnom gradu, neki vjerni obožavatelji Univerzijade veliki su skupljači svih predmeta vezanih uz ovu vjevericu:

Zagreb - ljepši grad

Univerzijada je, po mnogima, bila odlična prilika da se Zagreb malo "uredi". Zahvaljujući Univerzijadi izgradila se dvorana Cibona, sportski centar na Jarunu, kompleks bazena Mladost, a obnovljen je i kompleks bazena na Šalati

Zahvaljujući Univerzijadi izgradio se novi autobusni kolodvor, obnovljen je željeznički kolodvor, uređeno je niz pročelja i ulica u centru, a obnovljeni su i studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Neki podaci govore da je u Univerzijadu i Zagreb utrošeno onoliko koliko bi danas vrijedilo 300 milijuna eura, a i isti je projekt dobro trebalo ispromovirati. Ovo je događanje uvelike pomoglo da se Zagreb konačno "uzdigne" i probudi kako ne bi zaostajao među "susjednim" glavnim gradovima.

Otvaranje i promocija

Otvaranje je gledalo više od 50.000 ljudi, a na igrama je sudjelovalo 6423 studenata iz 122 države. Na cijelom projektu je radilo preko 22 tisuće volontera. Službeno geslo Univerzijade bilo je: „Svijet mladih za svijet mira“. Pjesma koja je bila himna Univerzijade, glasila je:

"Tu smo, nek vidi svak,
Stanari istog grada,
Zagreb, mladost, pjesma,
Univerzijada!!
Za ljubav, za život,
Za igru i svoj sreći
Za bezbrojna prijeteljstva,
Za Zagreb, bolji i veći!!!"...

Svečano otvorenje paljenjem baklje otvorio je košarkaš Dražen Petrović.

 

Zanimljivosti o Univerzijadi

  • Spektakularno otvaranje igara na maksimirskom stadionu režirao je Paolo Magelli, a otvaranju je prisustvovao Juan Antonio Samaranch – tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.
  • Trgovine su radile do ponoći, a ugostiteljski objekti do 5 ujutro
  • Na zatvaranju su svirali Parni valjak, Leb i sol, Riblja čorba i Đorđe Balašević
  • Za vrijeme Univerzijade rođen je Matej Gašpar - petmilijarditi stanovnik Zemlje
  • Zagrebačka pivovara je za Univerzijadu izbacila specijalno pivo pod nazivom „Univerzum“ koje se prodavalo samo do rujna 1987. godine, prenosi Zagrebonline
  • Poznati zid u Branimirovoj između željezničkog i starog autobusnog kolodvora, oslikan je grafitima 53 zagrebačka umjetnika

Odmah valja napomenuti da je Zagreb Univerzijadu dobio i 2016. godine, ali zbog gotovo nikakve promocije i reklame, istu se nije previše spominjalo. Najvažnije je da su se studenti dobro zabavili.


 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!