Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Inovativna maska

Danska studentica dizajna izmislila masku za lice koja se sama čisti! 'Ne zanima me zarada, želim pomoći!'

Danska studentica dizajna izmislila masku za lice koja se sama čisti! 'Ne zanima me zarada, želim pomoći!'
Shutterstock

Maska koju je osmislila 29-godišnja studentica Sara čisti se sama pomoću UV svjetla, a može se koristiti više puta.

Danska je jedna od država čije su metode za borbu s pandemijom koronavirusa žestoko kritizirale zemlje diljem svijeta. U odnosu na druge, Danska je od početka uvela blaže mjere što su mnogi osudili, a jedan od primjera je i činjenica da nošenje maski nije obavezno.

Danske vlasti preporučuju nošenje maski u određenim regijama, a s obzirom na to da su one obavezne u sve većem broju zemalja, pa tako i kod nas u zatvorenim prostorima, povećala se potreba za proizvodnjom maski. 29-godišnja studentica Škole dizajna Kolding Sara Lee Krog dizajnirala je masku za lice koja se sama čisti i može se nositi više puta.

Vezana vijest

Nađen koronavirus na smrznutim pilećim krilcima

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Maska u svojoj tkanini ima čestice metalnih oksida te je s UV svjetlom povezana električnim žicama i baterijom. UV svjetlo može se puštati prekidačem kroz masku, a svjetlo u dodiru s metalnim oksidima ubija virus što omogućuje ponovno korištenje maske za lice. Izum 29-godišnje studentice izazvao je svjetski interes.

Voditelj projekta s Instituta za tehnologiju u Danskoj Jens Christiansen kaže da se ova metoda može koristiti za čišćenje i ostalih površina koje ljudi često diraju, primjerice stolova, kvaka, vrata itd.

Vezana vijest

Dezinficijensi

Zdravstvena tijela u Danskoj preporučuju da se maska mijenja čim se zaprlja ili smoči. Danska od početka pandemije bilježi više od 15 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom i više od 600 smrtnih slučajeva.

(Izvor: ENEX/DK TV2)

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!