Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Polipropilen i nije tako siguran

Svaki dan trujemo svoje najmlađe milijunima čestica mikroplastike, evo što treba izbjegavati

Svaki dan trujemo svoje najmlađe milijunima čestica mikroplastike, evo što treba izbjegavati
Shutterstock

Plastične boce, dječje bočice pa čak i posude za hranu sadrže takozvani polipropilen. Kakav to utjecaj ima na zdravlje djece još nije posve poznato

Mikroplastika se može naći u svim dijelovima okoliša na Zemlji, ali znanstvenici imaju iznenađujuće malo spoznaja o tome kako proizvodi koji se koriste svaki dan ispuštaju male čestice plastike, prenosi Science Alert.

Plastične boce, dječje bočice pa čak i posude za hranu sadrže polipropilen, jedan od najčešće korištenih plastičnih materijala na svijetu. Polipropilen se smatra sigurnim i prikladnim za uporabu, ali novo istraživanje pokazalo je da to ipak nije slučaj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dječje bočice također sadrže polipropilen i istraživanje je pokazalo da priprema hrane u bočicama od polipropilena izlaže novorođenčad konzumaciji otprilike milijun čestica mikroplastike svaki dan, što je zapanjujuće veća razina od očekivanog.

Vezana vijest

plastična ambalaža

Prijašnja istraživanja pokazala su da su djeca i odrasli u SAD-u godišnje izložena konzumaciji između 74 tisuće i 211 tisuća čestica mikroplastike, kroz unos hrane i pića u organizam ili zrakom.

83 posto tržišta čine bočice od polipropilena

Proveden je kratki test u kojem se promatralo što se dogodilo s plastičnom posudom za hranu u kojoj su se pripremali instant rezanci. Posuda je, nakon što je u nju ulivena vrea voda, postala mekša i više savitljiva. Laboratorijskim testom utvrđeno je da je posuda nakon toga ispustila više od milijun čestica mikroplastike po litri vode. Testirali su i druge proizvode od plastike, ali s vodom na sobnoj temperaturi. Ispostavilo se da da plastika tada nije puštala toliko čestica mikroplastike što znači da bi toplina mogla biti problem.

Dječje bočice napravljene od polipropilena čine 83 posto globalnog tržišta, a istraživanjem u kojem su se slijedile upute WHO-a o pripremi dječje formule za hranjenje utvrđeno je da te bočice ispuštaju čak 16 milijuna čestica mikroplastike po litri vode zagrijane na 70 stupnjeva.

Kada se temperatura vode povećala na 95 stupnjeva umjesto preporučenih 70, broj ispuštenih čestica povećao se na 55 milijuna.

Vezana vijest

Sintetska vlakna

Kako smanjiti izloženost?

Još uvijek se ne zna razmjer posljedica konzumacije čestica mikroplastike na ljudsko zdravlje, ali preporuča se da se smanji izloženost djece tim česticama. Nekoliko je načina, odnosno koraka, koji se mogu slijediti:

  • Bočice za hranjenje trebaju se sterilizirati te isprati hladnom, sterilnom vodom
  • Formulu za hranu treba uvijek pripremiti posudama koje nisu od plastike
  • Nakon što se hrana ohladi na sobnu temperaturu, treba je preliti u prethodno očišćenu bočicu
  • Savjetuje se izbjegavanje ponovnog grijanja formule za hranu u plastičnim posudama, pogotovo u mikrovalnim pećnicama
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!