Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

prema collins dictonary

Proglašena je riječ godine i za čudo, nije koronavirus

Proglašena je riječ godine i za čudo, nije koronavirus
Shutterstock

Ostale riječi povezane s pandemijom, poput koronavirusa, socijalne distance i samoizolacije, našle su se u top 10

Lockdown je bila imenica koja je 2020. definirala život za mnoge širom svijeta. Stoga ju je Collins Dictionary proglasio za riječ godine. Lockdown je Collins Dictionary definirao kao "nametanje strogih ograničenja za putovanja, društvenu interakciju i pristup javnim prostorima", a njegova je upotreba naglo procvjetala tijekom posljednjih godinu dana. 

Collins Corpus zabilježio je 6000-postotni porast upotrebe riječi lockdown, javlja Guardian. U 2019. godini zabilježeno je 4000 zabilježenih slučajeva upotrebe riječi lockdown. U 2020. godini to se poraslo na više od četvrt milijuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ostale riječi povezane s pandemijom, poput koronavirusa, socijalne distance i samoizolacije, našle su se na top 10 listi. Na popisu je bio i izraz ključni radnik. Prema Collinsu, ključni radnik zabilježio je 60-postotni porast tijekom posljednje godine, što odražava "važnost koja se ove godine pripisuje zanimanjima koja se smatraju ključnim za društvo".

Vezana vijest

svinjice

Skraćenica BLM, za Black Lives Matter, također je ušla u uži izbor. Definiran od strane Collinsa kao "pokret koji vodi kampanje protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja", zabilježio je porast od 581 posto.

Riječ godine lani bila je klimatski štrajk, jednokratna upotreba u 2018. godini, lažne vijesti u 2017. godini i Brexit u 2016.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!