Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Princip slušalica, ali bez slušalica

Revolucionarna tehnologija: Kompanija osmislila zvučnik koji može čuti samo jedna osoba

Revolucionarna tehnologija: Kompanija osmislila zvučnik koji može čuti samo jedna osoba
Noveto Systems

Noveto je svoj uređaj SoundBeamer 1.0 predstavio 13. studenog, a dostupan će biti od idućeg Božića

Kompanija iz Izraela tvrdi da njihov novi uređaj može usmjeriti zvuk direktno u uho slušatelja, bez da on koristi slušalice, i to tako da se stvori izolirani 3D zvuk koji drugi ljudi oko slušatelja ne mogu čuti, prenosi  IFLScience. 

Prati pokrete glave

Sustav koristi niz senzora koji lociraju poziciju uha. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ultrazvučni valovi potom usmjeravaju zvuk koji se konvergira u prostoru oko uha i stvara 3D iskustvo koje nitko drugi ne može čuti. Zanimljivo je  da uređaj prati položaj glave slušatelja, tako da neprestano čujete vuk iz uređaja, dokle god ste u njegovom vidokrugu. 

Vezana vijest

Koncert

"Kada ste unutar tog 'mjehurića', dobit ćete i zvuk iz glasnoću. On vas prati gdje god idete", kazala je Ayana Wallwater, voditeljica proizvodnje u izraelskoj tvrtki Noveto Systems. 

Noveto je svoj uređaj SoundBeamer 1.0 predstavio 13. studenog, a iz kompanije tvrde da će ova tehnologija preoblikovati način na koji doživljavamo zvuk. Uređaj je primjenjiva i na igranje igrica i gledanje filmova, ali i na posao pa tako na poslu u uredu ne bi ometali kolege kada bi ga koristili.  

Božićni hitovi u 2021. na Novetovom uređaju

 

Ipak, tehnologija usmjeravanja zvuka nije novost. Postoji takozvani usmjereni zvučnici  koji koriste sustav ultrazvučnih valova što omogućava da se zvuk lakše uputi u specifičnom smjeru.

Ultrazvučni valovi ne mogu se čuti, ali kada udare u objekt, u slučaju najnovije izraelske tehnologije, u slušatelja, oni se pretvaraju u zvučne valove koje ljudsko uho može percipirati. 

Vezana vijest

koncerti

Wallwater je dodala da, kao što je to slučaj sa svakom tehnologijom, SoundBeamer nije savršen i da se ne u nekim situacijama može dogoditi da druge osobe čuju neznatne količine buke koja dolazi iz područja prema kojemu je usmjeren zvuk. Također, između uređaja i korisnika ne smije postojati mnogo prepreka pa on vjerojatno neće biti najbolji izbor onda kada se osoba puno kreće. 

Ipak, iz kompanije Noveto vjeruju da će ovaj uređaj biti dio revolucionarnog razvoja audio uređaja za kuću i ured. Uređaj bi u trebao biti dostupan oko Božića 2021. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!