Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Znanost nudi teoriju

Postoji uznemirujuć, ali jednostavan razlog zašto još nismo stupili u kontakt s vanzemaljcima

Postoji uznemirujuć, ali jednostavan razlog zašto još nismo stupili u kontakt s vanzemaljcima
Shutterstock

Vanzemaljci koji žive na planetima većima od Zemlje mogli imati nepremostivi problem savladavanja goleme gravitacije svog planeta

Staro je pitanje zašto nas vanzemaljci još nisu kontaktirali ili zašto nismo našli nikakav trag ili signal koji bi potvrdio njihovo postojanje? U ogromnom svemiru u kome je vjerojatnost nastanka života relativno velika, odgovori variraju od onih manje vjerojatnih, da smo jednostavno sami u svemiru, do onih užasnih, a to je recimo da svaka civilizacija neumitno uništi samu sebe ili da su izboji gama zračenja u svemiru toliko česti da nijedna vrsta jednostavno nema priliku razvijati se dovoljno dugo da bi kontaktirala druge.

Sada se, piše IFLS, pojavila nova zanimljiva teorija koja objašnjava zašto vanzemaljci na nekim planetima nisu počeli istraživati svemir, pa čak ni vlastiti planetarni sustav. Moguće je da su jednostavno zarobljeni na svom planetu bez načina da napuste njegovu atmosferu.

Vezana vijest

SpaceX

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bismo mi napustili Zemlju moramo postići brzinu od 11,15 kilometara u sekundi, odnosno 40.270 km/h. To je takozvana druga kozmička brzina, odnosno "brzina oslobađanja" od gravitacije Zemlje. Inače, prva kozmička brzina iznosi malo manje od osam kilometara u sekundi i lansirano tijelo postavlja u orbitu oko planeta, no ono ne može "pobjeći" dalje od Zemlje.

Da bismo to postigli, potrebno nam je strašno puno goriva. 

(Lansiranje SpaceX rakete prema Međunarodnoj svemirskoj stanici)

Vezana vijest

plišani dinosaur astronauta

Previše goriva

Nova teorija znanstvenika s opservatorija Sonneberg, Michaela Hippkea, koju možete naći ovdje, kaže da bi vanzemaljci koji žive na planetima većima od Zemlje mogli imati nepremostivi problem savladavanja goleme gravitacije svog planeta zbog ogromnog potiska koje bi letjelica morala postići. Drugim riječima, lanisranje raketa postaje skuplje kako se povećava gravitacija. Da bi se "pobjeglo" s planeta 10 puta većeg od Zemlje, raketa pogonjena kemijskim gorivom jednostavno ne bi bila moguća, jer bi zahtijevala izgaranje prevelike količine goriva. 

Takvi planeti zahtijevali bi drugu vrstu pogona, poput nuklearnog, no istovremeno je pitanje i kako bi se tehnološki razvijali, jer ne bi imali satelite za globalnu komunikaciju i svemirske teleskope koji bi pronašli druge svjetove pa stoga ne bi ni pokušavali. Iako teorija ne isključuje kontakta s vanzemaljcima s manjih svjetova, potencijalno objašnjava zašto je broj mogućih kontakata manji. 

Vezana vijest

Kozmonauti

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!