Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Nakon 2020. sve je moguće

Superbaklja sa Sunca mogla bi uništiti električne sustave na Zemlji. I vjerojatno će se uskoro dogoditi

Superbaklja sa Sunca mogla bi uništiti električne sustave na Zemlji. I vjerojatno će se uskoro dogoditi
Shutterstock

Ne samo da bi uništila sve strujne krugove na svijetu, već bi uzrokovala otprilike 10 bilijuna dolara štete. Samo zamislite pad svih električnih sustava na Zemlji

1859. godine, snažna oluja na površini Sunca lansirala je ogromne sunčane baklje prema Zemlji, a val električne energije uzrkorovao je gašenje sustava telegrafa diljem planeta.

Prema članku objavljenom u časopisu za astrofiziku, The Astrophysical Journal, postoji dobra šansa da bi još jedna oluja mogla utjecati na Zemlju unutar sljedećih 100 godina - i to s daleko većim posljedicama ovoga puta, piše IFLScience.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ne samo da bi uništila sve strujne krugove na svijetu, već bi uzrokovala otprilike 10 bilijuna dolara štete. Samo zamislite pad svih električnih sustava na Zemlji.

Vezana vijest

meteorit

Dvojica astrofizičara sa Sveučilišta Harvard, Avi Loeb i Manasvi Lighham, daleko su više zabrinuti zbog mogućnosti tzv. "superbaklje", nego udara asteroida ili erupcije vulkana.

Tokom istraživanja su otkrili da je šansa da dođe do tog fenomena unutar idućeg stoljeća otprilike jedan naprema 1000.

Usporedbe radi, vjerojatnost da vam svjedočite erupciji supervulkana, događaj koji je u medijima daleko više popraćen, je oko 90.000 puta manja nego vjerojatnost nekakvog tipa superbaklje.

Što su superbaklje, a što Sunčeve baklje?

Sunčeve baklje, zajedno s vidljivim bljeskom, oslobađaju otprilike 100 trilijuna džula energije, uz mnoštvo elektromagnetne radijacije.

Superbaklje su daleko jače eksplozije koje oslobađaju i do 10.000 puta više energije od običnih.

Vezana vijest

Supernova

U oba slučaja, ukoliko su uperene u pravom smjeru, bakljama treba nekoliko dana da stignu do Zemlje. Kada su baklje iznimno jake, dolazi do ogromnog povećanja električne struje u magnetnom polju planeta.

To može potaknuti geomagnetsku oluju koja može onesposobiti satelite i električnu mrežu, čak i djelomično oštetiti sloj ozona.

Iako nekolicina filmova prikazuje kako ovakvi fenomeni pregrijavaju Zemljinu atmosferu do točke isparavanja, dominantna je teza da naše Sunce nije ni približno dovoljno nestabilno da poruzrokuje zvijeri koje mogu uništiti svijet.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!