Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

A jedan od prvih koraka je...

Nekoliko sjajnih trikova da jeftinije kupite hranu, a da ipak dobro jedete

Nekoliko sjajnih trikova da jeftinije kupite hranu, a da ipak dobro jedete
Shutterstock

Jako je bitno čitati deklaracije, ali i osvrnuti se na cijenu proizvoda u kilogramima

Ekonomistica Vedrana Pribičević za Slobodnu Dalmaciju opisala je da postoji više načina na koje se može uštedjeti na hrani, počevši od zamrzivanja hrane pa sve do čitanja deklaracija. 

Prvo i osnovno- zamrzivač

U vrijeme globalne pandemije i koronakrize svima je u interesu uštedjeti koju kunu gdje god je to moguće pa tako i na hrani. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pribičević, kao profesorica makroekonomije u Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, navodi da postoji mnogo načina na koje se može uspješno sačuvati novac. 

Vezana vijest

Trgovina

Jedan od prvih savjeta je kupnja zamrzivača jer se tako, primjerice, meso može kupiti na akciji, razdijeliti u manje komadiće i potom spremiti u zamrzivača.  

"Zamrzivač vam omogućava da i skuhanu hranu zamrznete, posebice ako joj je priprema dugotrajna. Velika većina kuhane hrane može se zamrznuti i tako možete uštedjeti na vremenu i činjenici da kuhate naveliko", pojašnjava Pribičević i dodaje da slaganje hrane na porcije u zamrzivaču može imati još jednu prednost, a to je da tako možete paziti na unos kalorija. 

Izbjegavajte karticu 

Jako je bitno čitati i deklaracije.

"Kupujete li, na primjer, pileću salamu za sendviče, pročitajte koliko ima proteina. Što je veći udio proteina, to je manji udio vode, dodataka soje i slično. Kod proizvoda za čišćenje, primjerice, čitajte koliko ima djelatne tvari u kojem proizvodu i onda to usporedite", kaže Pribičević. 

Savjetuje i da se uvijek treba osvrnuti na cijenu proizvoda u kilogramima, a ne samo na postavljenu cijenu što omogućava usporedbu proizvoda različitih brendova pa i tako možete proći jeftinije. 

Vezana vijest

Moderni Djed Božićnjak u Osijeku: stigao zrakoplovom kako bi darovima razveselio mališane

"Još jedan način kako možete uštedjeti jest da ponekad idete u kupnju krajem radnog vremena, u svakom slučaju poslije 19 sati, ako ikako možete. Često je meso u supermarketima tada sniženo. Osobno mi se znalo nekoliko puta dogoditi da uspijem kupiti biftek za samo 50 kuna za kilogram", poručuje Pribičević i dodaje kako nije loše ni s vremena na vrijeme posjetiti diskonte gdje se često nađu izvanredne ponude na neke od proizvoda koje biste inače skuplje platili u supermarketima ili dućanima zdrave hrane. 

Pribičević smatra i da treba izbjegavati svakodnevnu kupnju, već je bolje obavljati tjedni šoping. Isto tako, preporučljivo je i izbjegavati plaćanje karticom. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!