Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Jeste i vi spakirani?

Japan je jedno od najugroženjiih mjesta na svijetu zbog potresa. Evo što u torbama za evakuaciju imaju građani Tokija

Japan je jedno od najugroženjiih mjesta na svijetu zbog potresa. Evo što u torbama za evakuaciju imaju građani Tokija
Shutterstock

Biti spreman jedna je od najvažnijih stvari u slučaju prirodne katastrofe

Biti spreman jedna je od najvažnijih stvari u slučaju prirodne katastrofe, u ovom slučaju, potresa koji nažalost u zadnje vrijeme pogađaju i Hrvatsku.

Uzevši u obzir da je Japan jedna od potresa najugroženijih zemalja u svijetu, ne čudi da su stanovnici Japana dobro pripremljeni za takve okolnosti, piše Plaza Homes.

Vezana vijest

Psihostanje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Japanska agencija za nekretnine prenosi vodič u kojem se objašnjava i navodi što bi sve trebalo biti dijelom opreme za hitne slučajeve.

Ruksak i odjeća

Ovo je prva stvar koju biste trebali imati. Prijedlog je da ruksak bude lagan i vodootporan, ali s puno džepova i pretinaca. Također se savjetuje da teže stvari budu pakirane u stražnjem dijelu ruksaka da ga je lakše nositi. Savjet je da se spakira dovoljno odjeće da se možete barem jednom presvući (čarape, donje rublje, majice, hlače itd.).

Vezana vijest

potres, dijete

Hrana, voda i alati

Spakirajte hranu s dugim rokom trajanja, primjerice, dehidriranu hranu, instant nudle, i grickalice. Od svih stvari na popisu, definitivino najvažnija je voda. Preporuča se da se uzme malo manje od četiri litre vode po osobi.

Što se tiče alata, u svakom slučaju je bolje da ga imate. Preporuka je da uz sebe imate mali džepni nož, rukavice, upaljač, traku i svjetiljku, a u modernom dobu, od ključne je važnosti imati i punjač za mobitel. Eksterna baterija isto nije loša ideja.

Vezana vijest

psihologica

Pribor za prvu pomoć, higijena

Dobro je ponijeti i toalet papir jer će on sigurno biti potreban kao i vreće za smeće koje će olakšati život u ionako stresnoj situaciji. Isto je tako jednako, ako ne i više važno od svega, imati pribor za prvu pomoć. On se može kupiti, ili samostalno prikupiti sve što je potrebno; dezinficijens, flasteri, aspirin, lijek protiv kašlja, krema protiv gljivica, maske itd.

Dobro će doći i antibakterijske mokre maramice, ali i spomenute maske za lice, posebice jer pandemija koronavirusa još uvijek traje.

Vezana vijest

potres video

Što se tiče skloništa, preporuča se pakiranje šatora, džepnih grijača, deke i tople jakne.

U slučaju ovakvih situacija, zbunjenost nije strani pojam stoga je dobro uz sebe imati osobne dokumente, a budući da je vrlo vjerojatno da nećete imati pristup bankomatu, preporuka je imati pripremljenu gotovinu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!