Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Aleksandar Gavrilović za direkt

EU crve proglasila sigurnim za konzumaciju! Pričali smo s vlasnikom jedine farme insekata u Hrvatskoj: 'Povijesna odluka...'

Možda niste znali, ali u Hrvatskoj već postoji prva farma buba i insekata

Crvi ubrzano gmižu prema europskim tanjurima - Europska unija odlučila je da su sigurni za ljudsku konzumaciju. To još treba potvrditi Komisija i samo je pitanje vremena kada će se insekti početi prodavati u trgovinama i miksati u burgere i smutije.

Pokušajte suzdržati gađenje, ali osušene larve crva brašnara prve su dobile amen od Europe: uskoro bi ga mogli dobiti skakavci i drugi insekti. U većini europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, takvu je hranu dosad bilo zabranjeno prodavati. S druge strane, u Africi, Australiji i Novom Zelandu to je potpuno je normalno, bube se smatraju dobrim izvorom proteina, i dobrim za okoliš. neki kažu da je to i spas čovječanstva od gladi. 

"Povijesna odluka"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedu se sušeni, mljeveni u brašno, kao dodatak jelu, u proteinskim čokoladicama. Svima je jasno da će Europljanima trebati vremena da se prilagode na bube u tanjuru, i da se crvi s polica neće baš rasprodati u trenu. 

Možda niste znali - ali u Hrvatskoj već postoji prva farma buba i insekata - evo kako novosti komentira njezin vlasnik koji se usput budi rečeno zove Gavrilović.

Pogledajte što nam je rekao Aleksandar Gavrilović.

"Mi to čekamo 5 godina, koliko dugo ćemo čekati ne znamo. Mi imamo muhe koje su jestive, ali mi nažalost prodajemo samo žive insekte, dozvoljeno je samo kao prodaja za hranu za egzotične životinje. Odluka je značajna jer je to povijesna odluka", kazao je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!