Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

sve za bolji urod

Voćnjaci u Slavoniji su pod snijegom, no voćari ne miruju: Za zaštitu od niskih temperatura koriste 'lovca na mraz'

'Lovac na mraz' stoji između 15 i 20 tisuća eura. Nije jeftin, ali naš domaćin nam govori, isplatio mu se već u prvoj godini

Voćnjaci u Slavoniji su pod snijegom, no voćari ne miruju. Mnogi su krenuli u prijeko potrebnu rezidbu koja jamči bolji urod.

No da bi urod uistinu bio bolji, voćnjak se mora i zaštititi, a rješenje za zaštitu od niskih temperatura je - "Lovac na mraz". 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Matko svakodnevno kontrolira stanje u svojemu voćnjaku jabuka iako su biljke  u fazi mirovanja. Govori, u voćarstvu je zaštita sve, a poput tuče ili suše, mraz je jedan od najvećih neprijatelja voćke.

"Svake druge, treće godine imamo problem sa kasnim proljetnim mrazevima koji prave velike, velike štete kako je bilo i prošle 2020 godine gdje su voćnjaci u Hrvatskoj smrznuli između 30 i 38 posto", kaže voćar iz Petrijevaca Matko Zelić

Stoga će upaliti svojega "lovca na mraz". Dobro ste čuli, "lovca na mraz".

Te ispod svojih voćaka početi upuhivati prijeko potreban topli zrak.

Treba još urediti tržište

"Stroj koji radi na principu grijanja hladnog zraka i disperzira ga po površini voćaka čime stvara jedan zračni štit. Spriječava smrzavanje cvjetnih pupova ili već zametnutih plodova", kaže.

U bocama se nalazi propan koji se spaljuje a toplinski mlaz lovca na mraz u jednoj noći može zaštititi 6 hektara voćnjaka. Ovo trajno rješenje u razvijenim zemljama koristi se desetak godina, ali i naši voćari polako prestaju biti skeptični jer u početku ih je odbijala cijena.

Lovac na mraz stoji između 15 i 20 tisuća eura. Nije jeftin, ali naš domaćin nam govori, isplatio mu se već u prvoj godini.

Uz to, može ga se kupiti kroz projekte financirane novcem EU fondova. No pitate se možda, ako se stroj vozi kroz voćnjak, zašto se naziva "lovac". Odgovor je jednostavan. Lovac je zbog toga što je borba protiv mraza – utrka s vremenom. A koje je pravo vrijeme - znat ćete preko aplikacije na mobitelu. 

"Meteorološka stanica nam očitava vrijeme i temperature i sve bitne faktore u samoj proizvodnji a konkretno kod Lovca na mraz ona je podešena da nam šalje mailom alarm kad nam temperatura padne na 2 stupnja onda se stavljamo u stanje pripravnosti a kad nam temperatura padne na jedan stupanj, onda krećemo sa samim radom stroja", govori.

Uz pvakvo, pametno voćarstvo ili e-voćarstvo i proizvođačima bi moglo zasjati sunce. Ali, govore, da bi došlo do toga, treba još urediti tržište, pogotovo – naplatu svoje robe.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!