Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

nova nada

Odlična vijest za očajne pacijente: Europska unija dala zeleno svjetlo za ugradnju prvog potpuno umjetnog srca

Odlična vijest za očajne pacijente: Europska unija dala zeleno svjetlo za ugradnju prvog potpuno umjetnog srca
Screenshot/Youtube/ France 24

Ova vijest omogućit će CARMAT-u da koristi umjetna srca za pacijente koji očajnički trebaju transplantaciju

Europska unija dala je zeleno svjetlo francuskoj tvrtki CARMAT za prodaju umjetnog srca, "Total artificial heart" (TAH), prenosi IFL Science.

Ova vijest omogućit će proizvođaču CARMAT da koristi umjetna srca za pacijente koji očajnički trebaju transplantaciju, a ne mogu je dočekati zbog kroničnog nedostatka donora. Moramo napomenuti da ovdje nije riječ o umjetnom srcu-pumpi koja se nosi u torbici izvan tijela, već o potpuno umjetnom organu koji se ugrađuje umjesto pacijentovog pravog srca. No, ipak je privremeno rješenje.

Vezana vijest

Transplantacija

Probleme sa srcem ima 26 milijuna ljudi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

TAH umjetno srce potpuno je funkcionalno te se uglavnom koristi za vrijeme u kojem pacijentima prijeti zatajenje srca, a potrebna im je transplantacija u sljedećih 180 dana. Srce ima vanjski upravljač koji kontrolira medicinsko osoblje dok se srce transplantira, ali pacijent se nakon toga može vratiti kući i živjeti koliko toliko normalan život s umjetnim srcem.

''Ovo je odlična vijest za pacijente, ali i velika prekretnica za CARMAT. Početkom siječnja, ubrzat ćemo naše aktivnosti i povećati komunikaciju s našom ciljnom skupinom kako bi ponudili rješenje za pacijente koji čekaju transplantaciju srca'', rekao je u priopćenju Stéphane Piat, izvršni direktor CARMAT-a.

Vezana vijest

Jetra merkur

Umjetno srce sastoji se od četiri biološka zaliska, dvije klijetke i dvije mikro pumpe koje provode krv po tijelu kako bi zamijenile ulogu pravog srca. Trajanje baterije umjetnog srca je oko četiri sata.

26 milijuna ljudi u svijetu suočava se sa zatajenjem srca i problemima sa srcem, a zbog nedostatka donora, godišnje se obavi samo 4500 transplatacija diljem svijeta. 

CARMAT provodi klinička ispitivanja već nekoliko godina, a treća faza još uvijek je u tijeku.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!