Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

iseljavanje nekad i sad

Iseljavamo stoljećima u potrazi za boljim životom: Pogledajte koliko je trajao i koštao put od New Yorka do Zagreba 1927. godine

Iseljavamo stoljećima u potrazi za boljim životom: Pogledajte koliko je trajao i koštao put od New Yorka do Zagreba 1927. godine
Dijaspora.hr

Portal Dijaspora.hr pronašao je oglas za putovanje iz davne 1927. godine

U vrijeme kada sve više hrvatskih građana ponovno odlazi iz svoje domovine u potrazi za boljim životom, bilo da se radi o Irskoj, Njemačkoj ili pak drugim dalekim zemljama, valja se prisjetiti da Hrvati odavno iseljavaju u daleke zemlje. Danas je naravno daleko lakše vratiti se na vikend ili barem godišnji odmor, no nekad nije bilo tako.

Portal Dijaspora.hr tako je pronašao oglas za putovanje iz davne 1927. godine, i to od New Yorka do Zagreba, za one naše iseljenike koji su se poželjeli domovine. 

Posjet u stari kraj

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Najvećim i najbržim brodom na svijetu'' pod imenom Levijatan, kako stoji u tadašnjem oglasu, putovanje iz Jugoslavije u Ameriku i obrnuto, trajalo je osam do 10 dana. Taj prekooceanski brod nekadašnje američke transatlantske brodarske tvrtke United States Lines mogao je preploviti Atlantik za pet do šest dana.

''Najveći brod od United States Line jest Leviathan, koji je ujedno i najveći, i najbrži brod na svijetu. Isto su tako i svi ostali naši brodovi veliki i brzi, a osim toga u svakom pogledu najmodernije uređeni'', stoji u oglasu.

Oglas iz publikacije ''Almanak i statistika južnih Slavena u Sjedinjenim Državama'', Chicago, 1927. (Dijaspora.hr)

Vezana vijest

par, iseljavanje, putovanje

Cijena karte?

A kako je to bio uređen i što je putnike dočekalo nakon ukrcaja? Uzorna čistoća, izvrsna hrana i po svemu sudeći, još bolja posluga. Putnici u trećem razredu na raspolaganju su imali privatne kabine za dvije, četiri ili šest osoba.

Putnici su za putovanje trebali i dozvolu američke vlade za ''povratak izvan kvote'', a ako su kupovali povratne karte, u tom slučaju imali su sreće: Cijene su bile, kako stoji u oglasu, ''vrlo snižene''.

Od New Yorka do Zagreba, Ljubljane ili Beograda cijena (povratne) karte iznosila je tadašnjih 206 dolara. Ako uračunamo inflaciju, u današnjem novcu cijena karte bila je malo više od tri tisuće dolara.

Vezana vijest

Titanic4
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!