Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Kao i za suočavanje s pandemijom...

Znanstvenici na tragu lijeka za karcinome? Evo u čemu bi moglo ležati rješenje za bolest koja godišnje uzme 10 milijuna života

Znanstvenici na tragu lijeka za karcinome? Evo u čemu bi moglo ležati rješenje za bolest koja godišnje uzme 10 milijuna života
Shutterstock

Ne postoji univerzalan lijek za sve karcinome - svaki od njih je zaseban spoj genetskih ili okolišnih čimbenika

Završeno je četverogodišnje ispitivanje početne faze personaliziranog cjepiva protiv raka kože, a njegovi rezultati pokazuju obećavajuće učinke cjepiva u borbi protiv melanoma, piše IFLScience.

Najbolja šansa za borbu protiv karcinoma

Cjepivo, nazvano NeoVax, potiče imunološki sustav da napada tumorske stanice kod pacijenata s visokorizičnim smrtonosnim melanomom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Imunološki odgovor javio se kod svih osam pacijenata koji su ga primili. Svi su preživjeli probno razdoblje, a šestero njih u posljednje četiri godine nije ni oboljelo.

Vezana vijest

Vili Beroš

Personalizirana cjepiva protiv raka jedan su od najperspektivnijih načina za borbu protiv karcinoma koji u svijetu uzme gotovo 10 milijuna života godišnje. Ne postoji univerzalan lijek za sve karcinome- svaki od njih je zaseban spoj genetskih ili okolišnih čimbenika, u smislu različitih molekule protiv kojih neke terapije mogu biti učinkovite, a neke ne.

Naša najbolja šansa za borbu protiv karcinoma vrlo vjerojatno su personalizirane terapije ili cjepiva, koja su posebno stvorena za svakog pacijenta ili specifičnu vrstu raka.

Trajna zaštita?

Da bi napravili cjepivo za borbu protiv melanoma, znanstvenici s američkog Instituta za karcinome Dana-Farber u Massachusettsu tražili su antigene koji se nalaze na površini stanica karcinoma. Ova vrsta antigena, nazvana neoantigen, mutirana je i postoji samo na stanicama tumora. Ako bi imunološki sustav mogao naučiti da ih prepozna i napada, zloćudne stanice mogle bi biti uništene.

Cjepivo NeoVax sadrži dijelove tih neoantigena koji potiču imunološki odgovor. Međutim njih treba prilagoditi svakom pacijentu ponaosob. Kada osoba dobije dozu cjepiva, T-stanice u tijelu prepoznat će neoantigene i zapamtiti ih te u najboljem slučaju spriječiti razvoj melanoma.

Vezana vijest

Karcinom

U prvoj fazi studije provedenoj na osam ispitanika, nakon cijepljenja, znanstvenici su uz pomoć analize krvi ustanovili da T-stanice reagiraju na neoantigene melanoma. 

"Ova otkrića pokazuju da osobno neoantigensko cjepivo može potaknuti trajni imunološki odgovor kod pacijenata s melanomom", kazala je suvoditeljica studije Catherine J. Wu i dodala da imaju dokaze da se početni, ciljani imunološki odgovor tijekom godina širio te je na taj način pružio pacijentima kontinuiranu zaštitu od bolesti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!