Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Lako promijeni putanju

Najveći poznati asteroid uskoro će biti blizu Zemlje - potencijalno je opasan!

Najveći poznati asteroid uskoro će biti blizu Zemlje - potencijalno je opasan!
Shutterstock

Jedan naš astronom rekao je kako će za 8 godina biti još jedna veća opasnost na pomolu

Najveći poznati asteroid proći relativno blizu Zemlje 21. ožujka, a astronomi ističu kako je potencijalno opasan.

Vezana vijest

pretilost

Službenim nazivom 2001 FO32 jedan je od brojnih tzh. objekata bliskih Zemlji.  Kruže oko Sunca,  a njihova putanja se donekle križa s putanjom Zemlje. Iako se službeno nazivaju ‘bliskim objektima’ , to ne znači da su "rizični za nas", jer svi objekti koji će prema postojećim  izračunima proći unutar 50 milijuna kilometara od Zemlje nose tu oznaku. 

Zasad je prepoznato oko 25.000 objekata bliskih Zemlji, a među njima je više od  2.100 potencijalno opasnih. Kako prenosi Newsveek, u potencijalno opasne se izdvajaju oni koji prolaze pored Zemlje na samo 7 milijuna kilometara te im je promjer veći od 140 metara, a čini se da 2001 FO32 zadovoljava oba kriterija, obzirom na to da mu je promjer  oko jednog kilometra.

Iako iz NASA-e ističu kako ovaj asteroid za sada nije osobit razlog za brigu, naš astronom Korado Korlević upozorio je na puno opasniji objekt koji će proletjeti pored Zemlje 2029., a još više ga brinu svi oni objekti čije putanje još nisu utvrđene. Dodatni problem s asteroidima je to što im gravitacija planeta, Sunca i prirodnih satelita ili pak sublimacija lako može promijeniti putanju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!