Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Nanobionika je stigla

Špinat poslao mail. Ozbiljno, nije zezancija! Stručnjak za Direkt objasnio kako je to moguće

Za sve su zaslužni znanstvenici s MIT-a, koji su dobar stari špinat uspjeli trasnformirati u senzor za otkrivanje eksploziva.

Da je špinat superhrana, de je ekstremno zdrav, nevjerojatan izvor željeza, svi to već sve znamo. Ali jeste li znali da špinat može poslati e-mail? Da, dobro ste čuli. Špinat je poslao mail. Nanobionika je stigla, više nije dio samo SF filmova nego stvarno postoji i to u biljkama.

Za sve su zaslužni znanstvenici s MIT-a, koji su dobar stari špinat uspjeli trasnformirati u senzor za otkrivanje eksploziva. Dakle, ubacili su minijaturne nanocijevčice u biljku.
To su mali senzori koji mogu otkriti nitroaromatske spojeve koji se često nalaze u eksplozivima. Jednom kad je korijen špinata došao u kontakt s tim spojevima, senzori u lišću poslali su fluorescentni signal koji je detektirala infracrvena kamera pričvršćena na malo računalo. Ono je znanstvenicima poslalo upozorenje e-mailom i tako na nevjerojatan način pokazalo da ljudi i biljke mogu komunicirati. Naravno da još uvijek ne razumijete što se dogodilo, možda pomogne stručnjak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Da odmah na početku budemo jasniji, nije špinat do kraja poslao mail nego je špinat bio taj koji je trigerirao, odnosno napravio snimku jednog događaja, poslao nekakvom pozadinskom sustavu poruku o tome da se nešto dogodilo, u ovom konkretnom slučaju detektirao je eksploziv. Nanosenzorima jeposlao sustavu nekakvu informaciju, a taj je sustav naučio što da s tom informacijom radi, u ovom slučaju poslao je mail. Ta priča oko tehnologije koja je integrirana u hrani može na isti način detektirati određeni sastav tla, možda nas dovoljno rano upozoriti da se sprema suša, a onda ide reakcija čovjeka i sustava navodnjavanja koji automatski kaže daj na onu kapalicu dovoljnu količinu vode", objasnio je Bojan Hadžisejdić, konzultant za tehnologije.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!