Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Novo otkriće

Razotkriven jedan od najvećih misterija Stonehengea! Nađeni su novi dokazi gdje je prvo podignut

Razotkriven jedan od najvećih misterija Stonehengea! Nađeni su novi dokazi gdje je prvo podignut
Shutterstock

Pet tisuća godina nakon što je Stonehenge izgrađen, arheolozi su napokon odredili porijeklo plavih kamena koji čine dio ovog spomenika

Misterij star 900 godina zvan Stonehenge ima svoj nastavak. U Walesu je, naime, otkriven golem kameni krug koji su stvorili neolitički ljudi. Krug ima obilježja koja ukazuju da legenda iz 12. stoljeća možda nije samo mit.

"Istražujem Stonehenge već 20 godina i ovo je zaista najuzbudljivije što smo ikad otkrili", rekao je  profesor na University College London Mike Parker Pearson, piše CNN

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Arheološko nalazište iz neolitika u Walesu jako je slično Stonehengeu. Promjer tog  kruga je 110 metara, identičan krugu koji zatvara Stonehenge, na 225 kilometara udaljenost. Otvara se mogućnost da je netko selio kamene stijene na tu udaljenost, a oba neolitička kruga su uređena prema ljetnom solsticiju.

Arheolozi su u Walesu otkopali niz kamenih rupa, a tone odgovaraju Stonehengeovim stupovima. Jedan od njih u temelju ima otisak koji odgovara neobičnom presjeku kamena Stonehengea "poput ključa u bravi" kako kažu britanski arheolozi.

Čini se da su nađeni dokazi da je najveći pretpovijesni spomenik u Engleskoj u stvari podignut u Walesu i tamo štovan stotinama godina prije nego što je demontiran i odvučen u engleski Wiltshire.

Vezana vijest

ŠPINAT

Geoffrey od Monmoutha je pričao o legedni o čarobnjaku Merlinu u svojoj Povijesti britanskih kraljeva te je pisao o kamenju ogromne veličine. Profesor Pearson naglašava kako su možda pronašli ono što je Geoffrey nazvao Plesom divova. 

Novootkriveni krug jedan je od najvećih ikada izgrađenih u Britaniji. Nalazi se gotovo na korak od kamenoloma Preseli, a još 2015. godine su arheolozi pod vodstvom Parkera Pearsona otkrili niz udubljenja u stjenovitim izbočinama sa sličnim kamenjem koje su vadili prapovijesni graditelji. Pougljeni ostaci neolitske grickalice s logorskih vatri radnika kamenoloma karbonizirane ljuske lješnjaka, datirani su u razdoblje do 3.300 godina prije Krista. To bi značilo da su ogromni kameni stupovi izvađeni iz zemlje gotovo četiri stoljeća prije izgradnje Stonehengea.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!