Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Tko vam je reko da Mars je daleko?

Znanstvenica hrvatskog podrijetla dio je NASA-inog tima koji je poslao rover Perseverance na Mars

Znanstvenica hrvatskog podrijetla dio je NASA-inog tima koji je poslao rover Perseverance na Mars
NASA

Sarah je rođena i odrasla u Minnesoti, a njezin otac bio je prvi u obitelji koji se vjenčao izvan hrvatske zajednice u Americi.

Američka svemirska agencija NASA u četvrtak navečer na Mars je spustila novo robotsko vozilo, rover Perseverance, a među znanstvenicima koji su slavili bila je i doktorica znanosti hrvatskog podrijetla Sarah Milkovich, koja je pomoćnica voditeljice ureda za znanost u misiji Mars 2020 Perseverance Rover.

Vezana vijest

Fotka s Marsa

S roditeljima je učila o istraživanju svemira

Sarah je za Total Croatia News objasnila kako su njezini pradjedovi s očeve strane davno sigli u SAD iz Hrvatske. Došli su iz jednog sela u Hrvatskoj u blizini slovenske granice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sarah je rođena i odrasla u Minnesoti, a njezin otac bio je prvi u obitelji koji se vjenčao izvan hrvatske zajednice u Americi. O geologiji i istraživanju svemira učila je upravo od svojih roditelja i gledajući brojne dokumentarne filmove.

U razgovoru za taj portal objasnila je kako se planetarna geologija nekad služila teleskopima te je primjenjujući znanje koje imamo sa Zemlje pokušavala objasniti što se događalo na drugim planetima, no napretkom svemirskih istraživanja, kao onog u četvrtak, znanstvenici su u mogućnosti poslati sofisticiranu opremu na druge planete, a u budućnosti će, nadaju se, moći i vratiti uzorke s drugih planeta.

Vezana vijest

Rover Mars

Izgled kratera, objasnila je za Total Croatia News, pokazuje da je nekad postojala rijeka koja je tekla u jezero koje se u njemu nalazilo. Vjerojatno je to bilo u doba kada je na Zemlji nastao život, a kako su uvjeti na Marsu tada bili slični onima na Zemlji, moguće je da je na Marsu bilo života, odnosno, to je ono što znanstvenici pokušavaju utvrditi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!