Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

kako su se tamo našla?

VIDEO Misteriozna stvorenja u tami: Znanstvenici su ostali zatečeni otkrićem na Antarktici

VIDEO Misteriozna stvorenja u tami: Znanstvenici su ostali zatečeni otkrićem na Antarktici
Screenshot/Youtube/ TRT World

Kada su znanstvenici počeli bušiti morsko dno Antarktike, pronašli su nešto neočekivano

Smatralo se da je površina ispod Antarktike jedno od najnegostoljubivijih područja na svijetu, no izgleda da ipak nije tako, prenosi Science Alert.

Potpuni je mrak, a temperature su daleko ispod nule. No, kada su znanstvenici počeli bušiti morsko dno Antarktike pronašli su nekoliko životinjskih vrsta koje vjerojatno nikad prije nisu viđene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ovo otkriće je zapravo sretna slučajnost koje nam pokazuje da je morski život na Antarktici nevjerojatno poseban i dobro prilagođen okolini'', kazao je biogeograf Huw Griffiths.

Vezana vijest

Antarktika

Toliko je pitanja

Razlog slabog istraživanja je upravo negostoljubiv i nepristupačan teren. Znanstvenici uglavnom istražuju led bušenjem i korištenjem instrumenata i opreme koju zatim spuštaju u dno što predstavlja velik izazov. Ledeni grebeni Antarktika povezani su s glavnom kopnenom masom, zajednički pokrivaju više od 1,5 milijuna kvadratnih kilometara.

Iz prijašnjih istraživanja poznato je da je život ispod leda prisutan u obliku riba, meduza i ljuskavaca, no spužve su neočekivane u takvom prostoru u kojem nije moguća fotosinteza.

No, spužve su upravo što su Griffiths i njegov tim pronašli 890 metara ispod leda, odnosno 1233 metra prema morskom dnu. Točnije, pronašli su 15 spužvi i još 22 neidentificirana organizma.

Vezana vijest

Antarktika i Grenland ledene ploče

''Naše otkriće povlači toliko pitanja, neka od njih su: Kako su se našli ovdje? Čime se hrane? Koliko su dugo ovdje?'', kazao je Griffiths.

Većina organizama na Zemlji ovisi o Suncu kako bi preživjeli, no u mračnim dubinama poput onih na Antarktici, organizmi koriste drugačiju strategiju: kemosintezu, proces stvaranja organske tvari iz anorganske korištenjem energije nastale iz kemijskih reakcija umjesto one dobivene iz organskih tvari ili sunca. 

Jedan od najčešćih primjera su upravo bakterije koje žive na hidrotermalnim ili metanskim izvorima na dnu oceana.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!