Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

istraživanje potvrdilo

'Samo je luđak ovo mogao...' - otkriveno tko je autor skrivene poruke na jednoj od najpoznatijih slika na svijetu

'Samo je luđak ovo mogao...' - otkriveno tko je autor skrivene poruke na jednoj od najpoznatijih slika na svijetu

Mala i jedva vidljiva rečenica napisana na jednoj od najpoznatijih svjetskih slika uzrok je mnogih nagađanja u svijetu umjetnosti

Infracrvene snimke su otkrile misteriozne grafite na svjetski poznatoj slici Krik, umjetnika Edvarda Muncha.

Mala i jedva vidljiva rečenica napisana na jednoj od najpoznatijih svjetskih slika uzrok je mnogih nagađanja u svijetu umjetnosti.

'Samo je luđak mogao ovo naslikati'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvorna slika, prvi put prikazana u Munchovom rodnom gradu Oslu 1893. godine, postala je radikalan i bezvremenski izraz ljudske tjeskobe. Njegov se utjecaj proteže od Hollywood horor serijala Scream iz 90-ih, pa sve do suvremenih emotikona.

Ponađena je rečenica - "Samo je luđak ovo mogao naslikati", olovkom je napisana u gornjem lijevom kutu, prenosi BBC.

Umjetnički kritičari već dugo preispituju jesu li grafiti vandalski čin ogorčenog gledatelja ili ih je napisao sam Munch - za kojeg se znalo da je tijekom svog života imao problema s mentalnim zdravljem.

Vezana vijest

Krik

U novom istraživanju Nacionalni muzej Norveške potvrdio je da je sam umjetnik zaista napisao pronađenu rečenicu, nakon što je analizirao rukopis i usporedio ga s njegovim dnevnicima.

"Sam rukopis, kao i događaji koji su se dogodili 1895. godine, kada je Munch prvi put pokazao sliku u Norveškoj, svi vode u istom smjeru", rekao je Mai Britt Guleng, radnik muzeja.

'Dubok osjećaj tjeskobe'

Djelo je u to vrijeme izazvalo snažne kritike, zajedno s javnim nagađanjima oko Munchovog mentalnog stanja.

Muncha je, prema njegovim dnevnicima, reakcija javnosti duboko povrijedila i vjeruje je tek nakon reakcije olovkom nadodao natpis.

Vezana vijest

Zoran Milanović

I Munchov otac i sestra pretrpjeli su napadaje depresije kao i sam Munch koji je  hospitaliziran nakon živčanog sloma 1908. godine.

"Otkad se sjećam, patio sam od dubokog osjećaja tjeskobe koji sam pokušavao izraziti u svojoj umjetnosti", napisao je Munch. "Bez ove tjeskobe i bolesti bio bih poput broda bez kormila".

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!