Ostani doma
Novosti / Zanimljivosti

Sve je to jako krhko

Bitcoin vrijedi više nego ikad, ulažu i najveći igrači. Stručnjaci za Direkt savjetuju 'Budite vrlo oprezni'

Vrijednost takozvanog zlata modernog doba, digitalnog novca, odnosno bitcoina u ovom trenutku je 53 tisuće dolara.

"Koje je razlika između vina od 3 dolara i i vina od 33 dolara - ja. Ja sam razlika". To ne kažem Zoran Šprajc, nego najpoznatiji svjetski vinski kritičar amerikanac Robert Parker. Ako Parker nekom vinu da palac dolje, cijena mu pada, ako ga dobro ocjeni, cijena mu raste. E pa sličan značaj, ali u svijetu kriptovaluta ima i Elon Musk.

Kad je prije dva tjedna Musk kupio Bitcoina za milijardu i pol dolara, cijena mu je eksplodirala i dosegla 55.000 dolara za jedan Bitcoin, a prognoze kažu da bi do kraja godine Bitcoin mogao uzletjeti i do 100.000 dolara. A prije samo 6 mjeseci stajao je manje od 10.000 dolara. Ali nije Musk jedini razlog za skok cijene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tehnologija blockchaina na kojoj počiva Bitcoin i druge kriptovalute postala je zanimljiva i velikim bankama i investicijskim fondovima pa su se virtualni novčići počeli doživljavati kao vrlo opipljivo ulaganje.

Već godinama i u Hrvatskoj postoje mjenjačnice na kojima možete podići gotovinu za BitCoinove.

Je li nova era financija već počela? Koliko je rizična?

Kao u filmu Kralj lavova, tako je Elon Musk na twitteru svijetu poručio - budućnost je u kriptovalutama.

Vrijednost takozvanog zlata modernog doba, digitalnog novca, odnosno bitcoina u ovom trenutku je 53 tisuće dolara. A prije točno mjesec dana cijena je bila 32 tisuće dolara. Onda je milijarder Elon Musk, proizvođač automobila Tesla objavio da ulaže u bitcoin milijardu i pol dolara i najavio da će se tom kriptovalutom moći kupovati njegovi Tesla automobili. Nije on jedini, cijena se krenula naglo penjati prošlu jesen kad su se za BitCoinom pomamile najveći svjetski ulagači.

"Investiranje predvode institucije, velike banke, poznate tvrtke, poduzetnici, financijske institucije, fondovi i to je prvi takav investicijski ciklus u ovoj industriji", kaže direktor najveće kripto mjenjačnice u Hrvatskoj Nikola Škorić

Kada je Bitcoin kretao davne 2008. njegova vrijednost bila je svega osam centi. 2017. Bitcoin je doživio svoj tadašnji vrhunac, cijena se popela na 19 tisuća i onda pad ispod 5, dosad.

"Ono što ja i još neke kolege iz industije govorimo već godinama, a to je nužno da se tradicionalni financijski sustav i taj novi decentralizirani financijski sustav krenu spajati, postanu  partneri i omogućuju najbolje od oba dva svijeta", kaže Škorić
 

Vezana vijest

Naočale


Već 3 godine u Hrvatskoj postoje i bitcoin mjenjačnice

Lada je posjetila mjenjačnicu i za određenu svotu, u ovom slučaju Bitcoina, izašla je s 200 kuna. Po određenom tečaju prodala je Bitcoin i kupila kune.

Koliko je to jednostavno, stručnjak za kriptovalute Antun Lucić objasnio je što je Lada napravila i kako: "Evo kupila si kune putem bitcoina i to putem digitalnog novčanika. Doslovno kao fizički novčanik i s njime raspolažete po potrebi, kupujete, trgujete."

I da, možete platiti gorivo, kupovati putem web shopova, plaćati u Hrvatskoj pošti ili ako ste stanovnici Svete Nedjelje, onda i račune podmiriti tako što ćete trošiti kriptovalute.

Vezana vijest

mars


Rizici ipak postoje 

Ipak, to ne znači da sada svi trebaju ulagati u elektroničko zlato, neki rizici ipak postoje.

"S jedne strane jer to područje nije još zakonski regulirano na svjetskoj razini. Još uvijek nemamo jedinstveni standardi, imamo više od sedam tisuća tih digitalnih valuta i tako da to ima utjecaj. Veliki oprez i puno iščitavanja i informirati se u kojem se smjeru sve kreće", kaže financijski savjetnik Hrvoje Japunčić

Smjer kretanja? Prema gore zasad, ali koliko je sve to krhko najbolje prikazuje situacjia od prije tri dana kada je Elon Musk tvitnuo da se cijena BitCoina čini malo velikom, nakon čega je rast malo usporio..

"Osnovnica te ideje je da imate ipak sljedivost, da imate informiranost je upravo bila potaknula stvaratelje BitCoina, kao jednih od prvih pionira digitalnih valuta na temelju blockchain tehnologija i u tom kontekstu naravno da je to nešto  što vjerojatno će možda za pet, deset ili više godina stvoriti okvire da se papirni novac i zamijeni s digitalnim novcem", kaže Japunčić.

Iz najveće američke banke, JP Morgan Chase poručili su da bi ovaj digitalni novac mogao dosegnuti vrijednost i do 150 tisuća dolara. Treba uvijek imati na umu da su se ovakve "nebo je granica" prognoze mogle čuti i prije 5 godina, a onda se dogodio pad. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!